LitteraturMagazinets recension av Räkna hjärtslag, Katarina Widholm
En fulländad romandebut
Katarina Widholm har skrivit barnböcker. Nu romandebuterar hon med “Räkna hjärtslag”.
Betty som är 17 år flyttar från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde i Stockholm. Det är 1937, två år innan andra världskrigets utbrott. Författaren har skaffat sig ingående kännedom om tiden, och läsaren kommer lätt in i Bettys värld. Jag tycker mycket om boken.
Vi får en realistisk och detaljrik skildring av Bettys arbete. Vi är med henne i planeringen av måltider, när hon sätter degar och när hon går och handlar med Viola som tjänstgör i grannhuset. Detaljer kan bli tråkiga. Jag har inte läst Knausgård, inte heller Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj. Jag har börjat men blev inte tillräckligt intresserad för att fortsätta. Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta. Den bärs upp av en varm och fin ton.
Betty har fått anställning i en doktorsfamilj på Östermalm. Själv kommer hon från fattiga förhållanden. Fadern är död. Modern arbetar på sågverk samtidigt som hon har hand om Bettys två yngre bröder. Visst är det nervöst för den unga flickan att komma till storstaden, men med sig på tåget har hon mostern Helmi som bott i Stockholm en längre tid.
Betty är beundrad för sitt vackra böljande hår. Hon drar till sig unga pojkar men också doktorns intresse och får närmanden från berusade gäster. Men Betty är inte bara vacker. Hon har ett stort läsintresse. Redan på tåget söderut kommer hon i samtal med Martin Fischer som är lektor i litteratur vid Uppsala universitet. De fortsätter kontakten brevledes. Han är imponerad av hennes läsarkommentarer och skickar nya böcker. Deras korrespondens leder så småningom till att de träffas.
Martin är äldre än Betty. Han har också judiskt påbrå. Deras möten får ödesdigra följder. Katarina Widholm skapar skickligt en bärande intrig som blir en spegel av tidens moral och människosyn, på flera plan och i olika konstellationer.
Vid läsningen inser jag hur avancerat ett hembiträdesjobb egentligen var. Det gäller att ha flera saker i huvudet samtidigt och kunna beräkna tiden för varje, särskilt vid större bjudningar. Utan klocka räknar Betty hjärtslagen - en sekund för varje - när hon kokar ägg. Därav titeln.
Ett hembiträde får också stå ut med kritik och orimliga krav. Men Bettys föregångare säger att doktorinnans lista på arbetsuppgifter inte är möjlig att hinna med för någon, trots de långa arbetsdagarna. Bara en eller två eftermiddagar är lediga. Det pågår dock ett försök att organisera yrkeskåren fackligt.
Det ska bli fler böcker om Betty. Jag ser med spänning fram emot dem. Slutet är en riktig cliffhanger. “Räkna hjärtslag” är verkligen en fulländad debut.
Mottagen: 25 september 2021
Anmäl textfel