Erika Wallman djupdyker bland årets julkokböcker
Årets trend är julkokböcker "extra allt"
Tiden då "julkokböcker" enbart handlade om julhelgen och julbordet är definitivt förbi. Nu börjar det med höstgrytor och slutar med semlor och våfflor. "Kan författarna helt enkelt inte tygla sig?" undrar LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som har scannat av årets utbud.
Jag strosar omkring i den stora bokhandeln och försöker se en trend. Bland julböckerna alltså. Men det låter sig icke göras, och än värre är det att besöka nätbokhandlarna. När jag sållat bort böckerna som inte är nya för i år och de som kommer i ny upplaga (med vissa eller inga förändringar mot originalutgåvan) är det fortfarande ett spretigt utbud och många böcker med spretigt innehåll. Kanske är det så att det finns något för alla i år?
Svunnen är den tid då julkokböckerna enbart handlade om julhelgen och julbordet, eventuellt med korta nedslag i advent och lucia. Numera är det självklart att även nyårsaftonens meny är inkluderad i de flesta böcker; de båda högtiderna har vuxit samman likt närliggande småstäder till en gemensam, lite större, lite bredare utbud. Men de flesta låter sig inte stoppas där. Numera är det snarare vinterkokböcker än julkokböcker som saluförs och de börjar med höstliga grytor med viltkött och varar ända fram till påska. Eller i alla fall till våffeldagen. På så vis inkluderas alltifrån fars dag till tjugondagknut och fettisdagen i en och samma bok.
Numera stannar det inte vid maten och godiset heller. Inte ens vid dukning eller blomsterarrangemang som för några år sedan. Paketinslagning, julgranspyssel, låtlistor, möbelmålning och klädsömnad – allt kan man få hjälp med. Och då gäller det att hitta sin personliga favorit, som har samma smak som jag.
Är det ett försäljningsknep; "Köp den här boken och få mer än bara julmat"? Eller kan författarna helt enkelt inte tygla sig; "Bara en helg till, snälla!". En tredje orsak kan vara alla mattidningar och självklart internet. Det är numera så enkelt att hitta och dela inspiration och recept att böckerna måste slåss med näbbar och klor. Eller åtminstone med vävda ryggar och pålitliga upphovsmän.
För dig som inte gillar julböcker-extra-allt finns fortfarande fina specialböcker, framför allt på antikvariat. En om sill, en om senap, en om snaps. De som handlar om näverslöjd eller kransbindning står någon helt annanstans. Det går att hitta jullitteratur nog för att inrätta ett helt julbibliotek. Kanske finns det någon (galning) därute som har ett sådant?
Några av julens nya kokböcker 2013:
Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café. Recension av "Mer om livet och smakerna på Smultrongården" av Eva Eriksson
Vintern är mer än bara jul och nyår. Recension av "Vinterns goda : mat, bakat, sött" av Åsa Swanberg
Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen? Recension av "Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul" av Bengt-Göran Kronstam
Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv. Recension av "Glöggboken : recept, tillbehör och historia" av Anki Mogensen
Erika Wallman
Anmäl textfel