Krönikor 
Bok-
presentation:
5:2 dieten - kokboken : 150 recept för halvfasta
Författar-
presentation:
Dr Michael Mosley
Inbunden
Beställningsvara, 262 kr

Erika Wallman om matlitteraturen 2013

"Ernst myste och Per Morberg var all over the place"

2013 var året då 5:2-dieten slog igenom med buller och bång. För övrigt var mycket sig likt. De stora kokbokskockarna gav ut minst en titel var, Ernst myste och Per Morberg var all over the place. Erika Wallman ser tillbaka på matlitteraturen som kom ut under 2013 – och tjuvkikar på vad vi har att vänta våren 2014.

Att göra en tillbakablick på 2013 års matlitteratur är inte så enkelt. Vem minns vad som gavs ut i februari 2013 till exempel? Som vanligt kan man inte bara titta på listan över böckerna som prisades av måltidsakademien häromsistens eftersom många av titlarna är snäva och okända för den breda kokbokspubliken. Istället får jag försöka att i tanken gå tillbaka till något av de stora varuhusen och visualisera hyllmetrar. Vad stod det egentligen för kokböcker på topplistorna – och varför?

Årets stora trend var helt klart 5:2-dieten. Hur många böcker på detta eller närliggande tema som gavs ut under 2013 har jag ingen aning om, men att det var en boom kan vi ju vara överens om. Som ofrälst tröttnade jag ungefär lika snabbt som jag tröttnade på det svenska deckarundret. Jag blev liksom mätt bara av alla statusuppdateringar på Facebook.

Årets stora trend var helt klart 5:2-dieten. Hur många böcker på detta eller närliggande tema som gavs ut under 2013 har jag ingen aning om"

För övrigt är mycket sig likt. De stora kokbokskockarna (Leif Mannerström, Tina Nordström, Erik Lallerstedt med flera) kom med minst en titel var, Ernst myste ur sig en som räcker hela året och Per Morberg var all over the place.

För oss som inte tittar på tv dök det upp oförklarligt många nya böcker om bakning och efterrätter, gjorda av personer som verkar kända men som vi inte hade hört talas om. Det visar sig att varenda tv-kanal har en baktävling och i vinsten verkar det ingå en egen receptbok med tillhörande promoting. Lite som matlagningsvärldens svar på Idol. Frågan är vilka som kommer att leva vidare i rampljuset, vilka som blir skandaldrottningar och vem som stilla återgår till vardagen.

Blicka framåt kan man också göra så här i årets slutskede, och spekulera kring nästa års trender. Eftersom jag sitter med Svensk bokhandels bibeltjocka vårkatalog i knät så är det inte så svårt att sia faktiskt:

1. Vi blir inte av med kändiskokböckerna. Det handlar alltså om de vars upphovsmän egentligen sysslar med något annat. Både Dogge Doggelito, Plura, Michael Bindefeld och Denise Rudberg bjuder in till gemyt. De stora kockarna verkar ha tagit ett sabbatsår, eller så sparar de sig till hösten. Förutom Jamie då. Honom kan man alltid lita på.

2. Dieter med sifferkombinationer vs bakelser – fortsatt dött lopp. Dieter med sifferkombinationer verkar hålla ställningarna. Även nästa år verkar det bli dött lopp mellan dessa och bakelseböckerna – det kommer nämligen att ges ut en ansenlig mängd sötebrödsböcker nästa år (och av någon outgrundlig anledning är merparten rosa). Det blir alltså ytterligare ett år av cupcakes, macarons, ice pops, cake pops och whoopies..

3. Miljötänk. Till min glädje blir det i alla fall en hel del böcker där miljötänket är tydligt. Spridda skurar av gamla tekniker, vilda växter, kräftor och självhushållning dyker också upp och berikar utbudet.

4. Utgivningen av dryckeslitteratur verkar minska för varje år. Minns ni för några år sedan när det kändes som om varannan bok handlade om vin, whisky eller cocktails? Även avancerad exotisk plockmat har fått stryka på foten, de där rätterna som man ändå inte orkar göra när det väl blivit helg eller gästerna är fler än tre. Jag tror det framgår mellan raderna att jag inte sörjer nämnvärt.

Frågan är om vad som kommer att slå i år. Kommer vi att älska ihjäl något nytt matland eller någon tidigare okänd subkultur? Vilken grej kommer bli den nya hipstermarkören? Egen läsk? Eget smör? Naturvin? 2015 vet vi.


Erika Wallman

6 januari 2014
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2