Krönikor 

Erika Wallman har accepterat det här med påskekrim, men...

Kommande svenska lästraditioner som vi kan exportera till Norge

Okej, jag fattar. Slaget är förlorat redan innan jag höjt min lans; påsk är lika med deckare. Inte lika självklart som i Norge där det är en snart hundraårig tradition, men vem säger att det inte kan bli det här också med lite marknadskrafter och god vilja? Inte firade vi Helloween "på min tid" heller men är det någon som höjer på ögonbrynen nu för tiden när blockljus med döskallar dyker upp på stormarknaden i slutet av augusti? Och det är ju så skönt när man kan ta en tradition rakt av! Bara copy-paste och så är vardagen lite förgylld.
 

Den stackars pingsten blev av med en röd dag och rasade i popularitet, men det mesta går ju att sälja med lite naket så snart är pingsten poppis igen"

Vissa gillar inte tanken på att vi ska härma Norge utan vill att vi ska läsa påskpoesi eller något annat med påsk-prefix. Jag försöker vara lite mer öppen och tänker att visst kan vi importera påskekrim, men vi måste erbjuda något tillbaka också, åtminstone för syns skull. Så varsågod Norge, här är några kommande svenska litteraturtraditioner som ni kan få låna, bara copy-paste så är helgen i hytten räddad.

Pingstpornografi
Den stackars pingsten blev av med en röd dag och rasade i popularitet, men det mesta går ju att sälja med lite naket så snart är pingsten poppis igen.

Fettisfabel
En semla äter man rätt snabbt och den korta, fina fabeln behöver en nyrenässans; win-win alltså.

Chanukka-chic lit
Enbart för att vi är ett mångkulturellt land och för att det är så roligt att försöka uttala.

Första maj-saga
Lite förutsägbart att läsa arbetarlitteratur på denna röda dag, eller hur? Vi läser sagor istället! Den girige kungen får vad han förtjänar, arbetargrabben får prinsessan och halva kungariket, folket får bröd och alla lever lyckliga i alla sina dar.

Nationaldagsromantik
Det är inte nationalism vi behöver den 6 juni, det är romantik! Mer kärlek, mer!

Trettondagsteater
För oss som motvilligt saknar Nils Poppe-farsen på trettonafton skulle högläsning av klassiska dramer kanske inte fylla tomrummet helt men kännas som ett okej substitut.

Midsommarrealism
Denna överreklamerade högtid behöver komma ner på jorden en aning. Lite mindre dalkullor och sju sorters blommor, lite mer diskbänk i förorten. Läses med fördel före festandet för ett mer sansat alkoholintag.

Lucialyrik
Det är dags att lämna luciatågets inövade versrader och låta ambitionen hoppa upp ett pinnhål eller flera. En sapfisk strof mellan Lusse Lelle och Staffan Stalledräng kanske?

Fars dags-fantasy
För att allting slår en slips.

Surströmmingsskräck
Motivering överflödig.

Sen har vi ju Gustaf Adolf och kanelbullens dag, Kristi himmelsfärd, Ramadan och Mårten Gås. Några förslag på nya traditioner?


Erika Wallman

30 mars 2013
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4