LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hon bad om det, Louise O'Neill

Samtidsdystopiskt om samtycke

'Hon bad om det' är cynisk, iskall och sylvass"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Hon bad om det
Författar-
presentation:
Louise O'Neill

Louise O’Neill utforskar den uppkopplade generationens förhållande till våldtäktskultur, skuldbeläggning och offerrollen. "Hon bad om det" är en av årets viktigaste ungdomsböcker.

Emma O’Donovan är 19 år och vacker, duktig i skolan och omåttligt populär. På en fest under slutet av terminen provar hon en ecstasy-liknande drog och allt går väldigt fel. Morgonen efter vaknar Emma upp på sin egen förstukvist på eftermiddagen, sönderbränd av solen, och minns ingenting om vad som har hänt. I skolan viskas det och hennes vänner vill inte ha med henne att göra. Plötsligt dyker det upp en Facebook-sida, "Easy Emma", som sprider bilder på en avklädd och till synes medvetslös Emma tillsammans med ett gäng killar från hennes skola som utsätter henne för sexuella handlingar.

Berättelsen utspelar sig på Irland och har onekligen tagit inspiration från verkligheten, där liknande fall i USA har uppmärksammats i medierna. Bokens huvudperson, Emma, kämpar för att komma ihåg vad som hände den ödesdigra kvällen, men vill egentligen bara att alla ska glömma vad som har hänt. I stället inleds ett våldtäktsmål mot tre killar som hävdar sin oskuld genom att påstå att det fanns samtycke. Sedan följer en nattsvart snårighet om smutsighet, perforerad självkänsla och självtvivel. Men trots omgivningens ifrågasättande får Emma också ett massivt stöd från människor som har uppmärksammat hennes fall. Dock känner hon sig likgiltig inför alla stöttande mail och hashtags då hon inte vill vara en symbol för mod eller rättvisa, eftersom hon egentligen bara vill vrida tillbaka klockan.

En odyssé i samtida ungdomskultur med Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat som dramaturgiska komponenter"

"Hon bad om det" är cynisk, iskall och sylvass. Inledningen är svår att ta sig igenom då den består av en ytlighet som är seg som sirap, men intrigen trappas sedan successivt upp och blottar en destruktiv familjesituation, ett internetsamhälle i uppror, och en stad som verkar drivas av medeltida skuldbeläggning. Det är en odyssé i samtida ungdomskultur med Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat som dramaturgiska komponenter, och boken som helhet känns brännande aktuell, för att inte säga viktig, då den berättar någonting bortom anonym statistik och sensationslystna tidningsrubriker.

"Hon bad om det" handlar om att inte orka vara stark, att inte orka ta kampen mot ett samhälle som alltid vill veta hur mycket offret hade druckit eller vad hon hade på sig. Den belyser skickligt sociala mediers bedrägliga och oförlåtande natur, och den emotionella ärrbildning som huvudpersonen genomgår är beskriven med smärtsam precision. Som litterärt verk betraktad är den effektfullt berättad och glimrar till ibland, men dessvärre lite för sällan för min smak. I slutändan står det dock klart att "Hon bad om det" är ett samtidsdokument och bör värderas därefter.

Profil: Therese Olsson

Mottagen: 11 maj 2016

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2