LitteraturMagazinets recension av Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen
SVT-journalisten Malin Mendel Westberg har tagit fasta på det faktum att mat är så tätt sammantvinnat med ett samhälle att det inte går att särskilja dessa två åt.
"Bombay Takeaway" är en bok om indisk mat, samhälle och kultur, där Malin Mendel Westberg bjuder oss med på en resa in i det indiska köket. Men det stannar inte där utan vi intruduceras också i de traditioner, den historia och de samhällestrukturer som delar av det indiska samhället vilar på – och som för utomstående kan vara svåra att greppa.
Vad äter man och varför? Varför äter man inte vissa saker? Vad signalerar du om du omfamnar eller avvisar vissa mattraditioner? Vad säger det om den religion och samhällsklass du härstammar ifrån? Och vilka aspekter sammanför dessa olika versioner av just indisk mat? Malin Mendel Westberg har tagit fasta på det faktum att mat och samhälle hör ihop. Egentligen är det kanske två sidor av samma mynt?
Mendel Westberg undersöker maten och dess bakgrund i 21 kapitel. Basen utgår från de restauranger och människor hon varit i kontakt med, främst i och kring Bombay.
I sitt arbete som journalist för SVT har hon träffat människor ur en rad olika samhällskikt, från högt uppsatta politiker och Bollywoodstjärnor till familjer som bor under en presenning på gatan, och diskuterat kultur, politik och framtidstro med dem – och mat. Vad de äter, hur de äter och varför de äter just som de gör. Hon väcker även en rad intressanta frågor, och svarar på dem. Det ger insikter i den komplexitet som följer av att ett av världens mest folkrika länder tar steget in i det tjugoförsta århundradet. Hur kommer det sig att lökpriserna är en sådan het fråga i den indiska politiken? Vad händer med de heliga korna när de slutat ge mjölk? Hur påverkar tillgången av enkla linsgrytor landsbygdbarnens skolgång?
Maten som lyfts fram är en härlig mix av fusion food, regional matkultur, politisk mat, religiös mat, migrerad mat – allt i en mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt.
Portugisiska influenser, Chindian food, gatumat och det ständiga riset presenteras i sitt sammanhang, och med recept anpassade för hur det kan lagas i det egna köket, vilket blir en helt oemotståndlig blandning. Recepten står inte i centrum, utan avslutar varje kapitel, och har en tydlig koppling till det som berättas i stycket. Trots det går det inte att tvivla på att det är just maten som står i centrum och är det nav som hela samhället kretsar kring, oavsett klass, religion och kasttillhörighet.
”Bombay Takeaway” får mig att fundera över vad som skulle kunna framkomma om det skrevs en liknande bok om Sverige och den svenska matkulturen. Som medborgare i ett samhälle är det svårt att se utanför sina bekvämlighetszoner, kanske är det bäst att någon utifrån analyserar oss och vårt sätt att hantera mat i olika former. Men samtidigt är vi mer omgivna av överflöd, i Indien är just utgångspunkten för mångas tillvaro att det helt enkelt inte finns.
Mottagen: 5 december 2013
Anmäl textfel