LitteraturMagazinets recension av En egen lön, Maria Gustavsdotter
Om ett yrkesval att kämpa för
“En egen lön” av Maria Gustavsdotter utspelar sig på två tidsplan. Det ena börjar 1913, då Hillevi lämnar sitt föräldrahem och börjar arbeta som tvätterska på godset Tjolöholm. Det andra äger rum i början av 2020. Daphne, som bor i Lund, vill lyckas som fotograf men stoppas i sin karriär av pandemin. Hillevi har samma planer, då hon blivit insatt i fotograferandet av grevinnan på slottet.
Romanen skulle ha vunnit på att inte lämna det historiska planet. Levnadsvillkoren är så väldigt olika för en kvinna i början av 1900-talet jämfört med i dag. Visserligen är Daphne som arbetslös beroende av sin sambos inkomster, apropå titeln “En egen lön”. Men Hillevi måste som kvinna kämpa för att över huvud taget bli erkänd som fotograf. Ett äktenskap är också på den tiden ett hinder för karriär. De flesta män vill själva försörja sin fru.
Jag tycker mycket om berättelsen om Hillevi. Gustavsdotter skildrar konkret och realistiskt de motgångar och den misstänksamhet som Hillevi får uppleva. En del av hennes omgivning ifrågasätter hannes val. Är det inte naturligare för en ung flicka att söka sig till kappfabriken i Göteborg? Hon är inneboende i staden hos moster och morbror. De tror att hon är ute på dåliga vägar när hon kommer hem sent från arbetet hos fotograf Lindblom. De misstror henne och är bara ute efter hyran som de kryddar med diverse tillägg. Eftersom morbrodern också slår henne blir situationen ohållbar.
En förälskelse lämnar också sitt lyckliga stadium. Hillevi har kunnat köpa en egen fotoateljé med hjälp av en inflytelserik äldre kvinna. När det blir tal om giftermål deklarerar fästmannen att Hillevi måste sälja ateljén.
Berättelsen om Daphne griper inte tag i mig. Hennes sambo är så osympatisk att det inte är trovärdigt att hon stannar hos honom. Egentligt våld handlar det inte om, men han dikterar villkoren för deras samlevnad. Han får inte störas när han skriver på sin avhandling. Den handlar om de män som kämpade för den kvinnliga rösträtten! Ett udda ämne 2020, tycker jag.
Jag har ett råd till författaren och förlaget. Om det blir tal om en pocketutgåva, skippa då kapitlen om Daphne och ändra titeln! Det handlar om mer än en egen lön. Det handlar om drömmar, mod och självständighet.
Mottagen: 25 november 2022
Anmäl textfel