LitteraturMagazinets recension av Prodigy, Marie Lu
Tempot ökar i andra delen i Legendtrilogin
Den amerikanska författaren Marie Lus debut ”Legend” kom på svenska i höstas. Nu har även den andra delen i den dystopiska serien översatts, ”Prodigy”.
Böckerna har röjt stora framgångar då de har publicerats i över tjugo länder samtidigt som filmrättigheterna har sålts till Hollywood.
”Prodigy” utspelar sig i en framtid där stora översvämningar har reducerat jordens landmassor. Krig har utbrutit i stora delar av världen över de minskande resurserna. USA är delat i två större områden, det västra Republiken och det östra Kolonierna. June och Day växer båda upp i Republiken som styrs av allseende, kontrollerande diktatur. Den största delen av all statens budget läggs på det pågående kriget med Kolonierna. Befolkningen hålls i strama tyglar genom ett totalitärt system vars syfte är att få varje del av befolkningen att maximera sitt bidrag till staten. Hårda gallringar, prov och samhällsstrukturer finns på plats för att hålla systemet intakt.
June är överklassflickan som genom sin extrema intelligens har blivit hela landets stjärna. Day är den fattige förbrytaren som strävar efter att skapa lite balans i samhället och försörja sig familj. På kuppen har han blivit de pesthärjade gettonas svar på Robin Hood. När de väl lär känna varandra visar det sig att de har mer gemensamt än vad som märks på ytan.
I ”Prodigy” har både berättelsen och dess karaktärer har vuxit till sig och fått mer djup och nyanser. Det hänger troligtvis samman med att ”Legend” både var Marie Lus debut samt den uppbyggande delen i trilogin. Startsträckan blev lite för lång på vissa ställen, men det har avhjälpts i ”Prodigy”. Tempot är högre, upplevelserna häftigare, förändringarna vassare.
Både June och Day har blivit mer intressanta och både deras tankar och känsloliv har tilldelats större komplexitet. Samtidigt har Marie Lu utvecklat även de politiska aspekterna av det samhället de lever i och det samhället de längtar till, Kolonierna. De gråskaliga nyanserna har blivit flera, vilket boken vinner mycket i längden på.”Prodigy” lyfter helt enkelt ”Legend”-trilogin till att bli bättre än vanlig dussindystopi.
Mottagen: 20 maj 2014
Anmäl textfel