LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Judas barn, Markus Heitz

Tysk skräckmästare skriver om historisk vampyrmytologi

De 300 första sidorna kan vara den bästa läsupplevelsen i år"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Judas barn
Författar-
presentation:
Markus Heitz
Utg.år: 2012

Det kan kännas som att vampyrtemat i den moderna litteraturen börjar bli lite uttjatat. Men när man upptäcker oemotståndliga böcker som ”Judas barn” av den tyske författaren Markus Heitz, kan man gärna sätta tänderna i ytterligare en bok om blodsugare.

Det maffiga omslaget med den svarta masken väcker förväntningar vilka uppfylls med råge när läsaren öppnar pärmarna och börjar läsa.

Om man som jag är lite konservativ och förhåller sig ganska tveksam till modernare vampyrvarianter är ”Judas barn” ett fynd. Huvudpersonen Theresia Sarkowitz lever i nutidens Leipzig, där hon ledsagar sjuka människor in i döden. Själv lider hon av odödlighet men får utlopp för en del av sin frustration i en exklusiv ”Fight club”, vars matcher sänds för stor publik på internet. Huvuddelen av berättelsen utspelar sig emellertid flera hundra år tidigare. Heitz tar utgångspunkt i gammal folktro från östeuropa och skildrar en klassisk vampyrmyt, när han låter Theresia berätta om sitt ursprung.

Historien tar sin början i Serbien på 1670-talet där flickan Jitka får uppleva hur hennes mor tas tillfånga av Osmanska rikets janitsjarer. När hon flyr för att ta skydd för förtryckarnas utsända dyker plötsligt hennes far Karol upp. Fadern som tidigare varit okänd för Jitka tar med henne till sin bostad i en kvarn på landsbygden vid Donau. I kvarnen visar sig Karol bedriva forskning som måste hållas i hemlighet för den vidskepliga samtiden, då han bland annat dissekerar döda människor. Ganska omgående sätts flickan, som byter namn till Scylla, i utbildning för att kunna bistå fadern i dennes vetenskapliga undersökningar. Därmed tar hon ovetande sitt första steg in i det hemliga sällskapet av forskare som enligt legenden har sitt ursprung i Judas Iskariot som förrådde Jesus.

En del av boken utgår från faktiska rättegångsprotokoll från 1700-talet och Heitz har utnyttjat sina kunskaper som historiker för att skriva ”Judas barn”. Det ger berättelsen en historisk ram som bidrar till att skildringarna av övernaturligheterna och det hemliga sällskapet känns trovärdiga. Förutom att författaren är insatt i den gamla folkliga vampyrmytologin, behärskar han också ett skönlitterärt språk som skapar både sensuella stämningar och stor spänning. Det är många brutala våldsscener, men även dessa bidrar till estetiken i handlingen. I en saga om kampen mellan det goda och det onda är det lätt att karaktärerna blir endimensionella, men Heitz lyckas ganska bra med att undvika stereotyperna.

Även om ”Judas barn” inte har något med Dracula att göra, ser jag likheter med Elisabeth Kostovas ”Historikern”. Mixen av historisk vetenskaplighet och övernaturliga legender får mig att gå igång ordentligt och de 300 första sidorna kan vara den bästa läsupplevelsen i år. Berättelsen tappar lite i spänst under andra halvan när en del räkningar ska göras upp, men det blir ett tillfredsställande slut som lägger upp för spännande fortsättning i de kommande delarna ”Judassonen” och ”Judasdöttrarna”.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 27 december 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Judas barn, Markus Heitz

Ett sällskap på väg mot sanning eller förfall?

Heitz vampyrer är inte precis Twilight-snygga varelser som glittrar i solen. Men att säga att där inte finns likheter är en lögn."
Året är 2007 och syster Theresia ledsagar ytterligare en sjukling mot ljuset. Ingen vet hur många hon fakiskt hjälpt till andra sidan. Therisa är fast i den kropp hon förvandlades i, förevigt ung och vacker. Hon tyngs av alla år hon avverkat, alla liv hon släkt, alla liv hon försökt rädda. Skulden kväver henne och hon börjar skriva sina memoarer. Heitz låter Theresia berätta om sitt nuvarnade liv och vi f...
Recension av profil: Maria Sidén

Utgivning

Judas barn

av Markus Heitz
En roman vars berättelse sträcker sig från slutet av 1600-talet fram till nutid, delvis baserad på både rättegångsprotokoll från 1700-talet och den östeuropeiska vampyrmytologin.

Utgivning - andra språk

Righteous Fury (eng)

av Markus Heitz
The elves, dwarves and humans all know the älfar to be dark, rele...

The Fate Of The Dwarves (eng)

av Markus Heitz
For the last time, the dwarves are going to war - and the outcome...

The Revenge of the Dwarves (eng)

av Markus Heitz
Life has not been easy for battle-weary Tungdil the dwarf. But th...

The War of the Dwarves (eng)

av Markus Heitz
The dwarves have gone to battle and they have been victorious. Bu...

The Dwarves (eng)

av Markus Heitz
For countless millennia, no man or beast has ever succeeded in br...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2