Droger och författarens kreativitet
Här följer några exempel på drogberoende och världsberömda författare:
Philip K Dick – ”Bladerunner” Androidens drömmar. Drog: LSD mm
Jean Rhys – ”Good Morning, Midnight” Drog: Alkohol
Aldous Huxley – ”Du sköna nya värld” Drog: LSD mm
Jean-Paul Sartre – ”Äcklet” Drog: Det mesta ...
Dorothy Parker – ”En enda ros: poesi och prosa i urval” Drog: Alkohol
Earnest Hemingway – ”Den gamle och havet” Drog: Alkohol
Charles Dickens – ”Oliver Twist” Drog: Kokain
Ibland tar människor droger för att undfly en plågsam vardag, tex extrem fattigdom, eller brist på mening. Men varför använder framgångsrika författare droger? (För att nu anknyta till denna sajts målgrupp.) I många fall handlar det nog om ångestdämpning. Men inte alltid.
Aldous Huxley intervjuades 1960 i Paris:
Intervjuare: Ser du något samband mellan kreativiteten och användningen av LSD?
Huxley: För de flesta människor är det (LSD) en överväldigande upplevelse, och jag antar att det indirekt kan hjälpa den kreativa processen. Men jag tror inte att man bara kan slå sig till ro och påstå: Jag vill skriva fantastisk poesi, så jag ska använda LSD. Det är inte alls säkert att du når det resultat du vill uppnå – Det kan leda till vilket resultat som helst.
Och ändå var han en sådan drogliberal, eftersom han tyckte att LSD gav honom en insikt att världen inte bara är en, utan ”att det finns många verkligheter.” Om vi blickar tillbaka i historien så kan vi se hur droger används vid oraklet i Delfi, och i kultiskt bruk sedan urminnes tider. Det var just i egenskapen att kunna förmedla en dold mystisk sanning, och budskap från gudarna, som gav drogen dess ställning i vissa religioner. Huxley tycks ha varit fascinerad av denna aspekt. Det var alltså inte så att han trodde att droger underlättade skrivprocessen, utan att de utgjorde en upplevelse som kunde vara inspirerande. Det var också innan man insett hur otroligt farlig drogen LSD är.
1960-talet var känt som drogliberalt, med meskalin, LSD, hasch och allt annat. Jag hade vänner som i sina ungdomsår shoppade loss på psykedeliska kaktusar som såldes i blomsterhandeln, rökte på och sedan tyvärr trillade dit i beroendesjukdomar som förkortade deras liv, som långt senare gav upphov till fysiska sjukdomar. Flera av dem var ytterst kreativa personer, skickliga språkhanterare och musiker. Tomrummet som de efterlämnar kommer alltid att finnas där. Att ta droger är att balansera på slak lina över en ravin. Förr eller senare förlorar man balansen. Och det leder till mycket sorg och lidande.
Vad säger vetenskapen, förutom att droger är farliga, beroendeframkallande och cancerogena? Vad säger man om den kreativa aspekten?
Det har endast gjorts ett fåtal studier. De pekar entydigt på det skadliga förhållandet mellan kraftig droganvändning och kreativitet. Denna studie på alkoholbruk kan tjäna som exempel: (Nash 1962) Små mängder alkohol kan främja associationsförmågan, men större mängder (4 glas) saboterade den. Trots romantiserade anekdoter om alkoholens positiva effekter för konstnärer så är det tveklöst så att den som använder mycket alkohol skadar den kreativa processen (förutom hälsan).
Slutsatsen är nog att kreativa människor använder hela sin livsupplevelse för att skapa konstverk och tolka verkligheten. Om droger ingår i deras liv så använder de dessa erfarenheter i sitt skapande. Om de är drogfria - så är de ändå kreativa, men använder inte just drogerfarenheten. Att propagera för droger som kreativitetens barnmorska – är inget annat än ett cirkelresonemang.
För somliga kan drogen vara självmedicinering. I de fallen har den faktiskt en möjliggörande effekt, för utan drogen kanske inte författaren hade orkat skriva? (Hemingway, är ett bra exempel.) Det är dock inte ett försvar för drogerna, utan snarare ett tragiskt faktum att inte alla får den hjälp som man skulle behöva.
Trots vittnesbörden från många drogliberala kändisar och konstnärer som hävdar narkotikans eller alkoholens positiva effekter, så är det nog så att de som är kreativa människor - är det även utan dessa hjälpmedel. Kanske skulle deras kreativa bana tett sig lite annorlunda? Kanske skulle de varit ännu mer produktiva? Och alla konstnärer och författare som inte kunnat kontrollera sin droganvändning, och som fått sina liv förkortade, skulle ha kunnat fortsätta att skapa under en längre tidsperiod.
William S. Burroughs ”Den nakna lunchen”- en av 1900-talets mest inflytelserika författare, får utgöra motvikt till den som hävdar drogernas förträfflighet vad gäller kreativitet. Då andra såg drogernas inspirerande verkan, såg han själv bara sjukdom och nederlag. Han erkände senare att han inte ens kom ihåg hur hans skrev sitt berömda verk ”Den nakna lunchen” till följd av alla minnesluckor som heroinet orsakat.
Avdelning: Fakta Taggar: #knark #droger #kreativitet #marijuana #LSD
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |