En grotesk bok
Jag har faktiskt aldrig läst något liknande. Det svenska splattret har fått ett nytt ansikte (givetvis utan hud). Jag börjar med förlagets presentation:
13 svarta sagor om ond bråd död
Kannibalchock! Blodshämnd! Lustmord! Videovåld!
Den här novellantologin bjuder på en rejäl dos skön retroskräck inspirerad av skräckfilmer från tiden då videokassetter och movieboxar räknades som högteknologi.
Här möter du 13 kvinnor som på olika sätt tar sig an, drabbas av eller själva utövar mänsklig ondska.
Det är sällan jag upplever kväljningar när jag läser en bok. God smak är väl överskattat, antar jag ... Här har vi i alla fall en novellsamling som får magen att bubbla och jag själv att stilla fråga mig: Hur gör jag denna bok oläst? Hur suddar jag ut bilderna skapats inom mig? Kan man tvätta hjärnan i Klorin? Jag söker desperat glömska, men finner den inte!
Nåja, tiden läker alla sår, påstås det. Novellerna håller precis det som förlaget har lovat. Det är splatter och blinkningar till kända filmer (tex The Shining). Alla skräckklyschorna är med och överträffas: Tonåringar ensamma i stugan, galna sekter, hämnd, seriemördare, offer fastbundna i rullstolar, groteska kastreringar, vällande tarmar, vettvillingar och uppstoppade lik. Och blod, litervis, tankbilsvis med blod … Tänk dig din mest bisarra fantasi och toppa den! Då är du i närheten av den här novellsamlingens morbida innehåll.
Samlingen innehåller följande drypande berättelser:
Under huden av Helena Dahlgren
Kött av Jens Daniel Burman
Hotellet av Cia Sigesgård
Avväpnandet av Sofia Albertsson
Plumpudding av Peter Erik Du Rietz
Konsten att niga fint av Katarina Emgård
Uppstopparen av Love Kölle
Hallonfingrar av Lova Lovén
Efterfesten av Hans Olsson
Sju sorters kakor av Camilla Linde
Ett hemskt sätt att dö av Johan Ring
Skadedjursbekämparen av Ida Tellestedt
Rewind Tours av Johannes Pinter
Ett litet utdrag ur Johan Rings novell säger det mesta:
”Genom blodduschen kisar jag in i hennes ansikte och ser att ögonen har rullat så långt bak i skallen att de bara visar vita. Hon skriker inte längre, munnen är öppen i stum protest medan kroppen vibrerar och skakar som en slagborr. Det finns något obscent över det, och jag tror att jag gillar det. Jag fortsätter upp genom bröstkorgen, lungorna slits ut ur kroppen som två punkterade ballonger, blodet sprutar ur henne i en djupröd gejser, jag når halsen och fortsätter hela vägen upp tills jag kluvit hennes huvud. Först då stänger jag av motorsågen. Tystnaden är omskakande. Allt som hörs är droppandet av blod på marken. Jag kastar ifrån mig sågen, tar ett steg tillbaka och ser på Erika.”
Hur betygsätter man det här? Jag ger upp, det går inte! Novellerna är ganska olika förutom att de förenas i sin blodlust och B-filmskänsla. De är dessutom ojämna, om man nu kan lägga någon litterär kvalitet i det här … En del av dem är nog lite för snabbt skrivna och skulle mått bra av att ha mognat och ordamputerats. Några är rysligt blodiga men inte särskilt spännande. Andra är mycket proffsiga i all sin gräslighet – Jag fastnade för: Uppstopparen av Love Köller; Ett hemskt sätt att dö av Johan Ring, och Rewind Tour av Johannes Pinter. Avväpnandet - av Sofia Albertsson, är intressant i sin feministiskt anstrukna ondska. Det är hämnd mot de sextrakasserande männen som gäller. Grotesk sadistisk hämnd, naturligtvis. Ett enkelt svart-vitt budskap, som det ska vara i en B-film! Eller i dagens politiska landskap. Vi kan sålunda finna inte så lite mörk politisk ironi i hennes gestaltning.
Sammanfattning: Detta är det sjukaste som jag någonsin har läst. Förlagets marknadsföring har varit helt ärlig. Du köper inte grisen i säcken, utan får med ett avhugget babyhuvud på köpet! Och om du är ute efter "ond bråd död" - så ska du givetvis rycka åt dig denna blodpåse!
Swedish Zombie har fler färger på sin palett än blodröd och hjärnsubstansgrå. Om det här känns som för mycket kan man med fördel välja den förra antologin 13 svarta sagor, i stället. Men smaken är ju som en uppsågad bröstkorg, kluven.
Nu får det vara nog! Nu måste jag slappna av till lite renande andlig musik: "Let me please introduce myself, I'm a man of wealth and taste ..."
Avdelning: Skräck Taggar: #blod #mord #tortyr #hämnd #swedishzombie
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |