Vett och etikett
”I höstas drog A-märkningen av film i gång på en del svenska biografer. Märkningen
betyder att en film har klarat Bechdeltestet, ett test som visar om det i filmen finns två
namngivna kvinnor som pratar med varandra om något annat än en man. Nu hoppas Baker Karim, långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet att något liknande kan vara på gång för att testa mångfalden i svensk film.
– Jag tror att det kan vara en strålande idé, säger han.” källa:SVT
”Chavez Pereztestet skulle vara en björntjänst för filmbranschen menar Hynek Pallas som skrivit en avhandling om vithet i svensk film.
– Jag ser inte att lösningen på problemet med stereotyper i svensk film är att sätta etiketter på filmer, säger han. Att påstå att att representation är något så enkelt att det går att mäta genom en stämpel är absurt.” källa: SVT
Vårt behov att sätta etiketter på film, litteratur och kultur speglar vårt behov att sortera tillvaron i vad som är gott och ont; fördelaktigt och ofördelaktigt; sunt och osunt. Frågan är om inte etiketteringen av kultur ofta skapar mer problem än de löser. Tänk bara på gränsdragningen och alla subgenrer: Fantasy, urban fantasy, christian fantasy, magiska realism, ålderssorteringen: barn, tonår, vuxen. Deckare, socialrealism osv
Ibland blir de etiketter som samtidigt berör angelägna fenomen i samhället: Tex jämställdhet, feminism och hbtq (Bra saker!) reducerade till kvalitetsstämplar. Något de från början inte alls varit avsedda att vara. Det så kallade Bechdeltestet har lett till en A-stämpling av film som av de flesta tolkats som en kvalitetsstämpel. ”Hynek Pallas berättar att han redan har träffat unga regissörer som anpassat sina filmer så att de ska klara Amärkningen i hopp om att också få filmstöd.
Det är givetvis så att en berättelse inte är bra eller dålig, har god eller hög kvalitet, beroende av om den klarar Bechdeltestet, eller ett eventuellt Mångfaldstest. Testet har skapat intressanta och angelägna diskussioner om schabloner, och det är ju bra på alla vis, men slår samtidigt fel när konsten anpassas för att få bidrag eller anses rumsren. Litteratur, film och annan kultur behöver inte alltid stryka medhårs. Man kan mycket väl tänka sig att en bok med enbart manliga karaktärer kan behandla frågor om humanitet och jämställdhet på ett utmärkt sätt, eller att en film med enbart kvinnliga skådespelare kan vara fylld av schabloner.
Förenklingar och tanken att kulturen ska stå i statens tjänst som moralisk pekpinne, känns föråldrad och för tankarna till totalitära system. Det finns alltid någon som tjänar på förenklingar, men inte är det publiken.
För A-stämpeln och liknande märkningar skapar i sig nya schabloner, som två speglar riktade mot varandra skapar nya rum i all oändlighet.
En levande diskussion om jämställdhet är livsviktig, men när den reduceras till en av kultureliten officiell stämpel, motverkar den sitt syfte och tystar samtalet.
Avdelning: Fakta Taggar: #feminsim #hbtq #film #kultur #a-märkning #Bechdevtest
Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |