LitteraturMagazinets recension av Sju dagar i maj, Micke Evhammar
Tankeväckande om arbetets villkor
När Micke Evhammars senaste roman "Sju dagar i maj" börjar har det som ska hända ännu inte hänt. Den 28 maj sju dagar senare är allt över.
Bra böcker är böcker som öppnar dörrar till nya världar. "Sju dagar i maj" av Micke Evhammar öppnar nya dörrar för mig och är en bok som väcker många nya tankar. Det är ont om böcker som skildrar olika sidor av vårt moderna krävande arbetsliv. Detta är en dramatisk arbetsskildring. I rasande tempo får vi under sju dagar vara med i ett bygge som tar form och växer.
Vi saknar bra böcker som fokuserar på olika sidor av arbete i dag. Detta är en sådan bok. Vi befinner oss på ett bygge i centrala Stockholm. Arbetarna som skapar historien är anställda på en byggnadsfirma, de är erfarna, rutinerade byggnadssmeder som svetsat många balkar och satt samman många byggnader. De är vana att arbeta och arbetet är tungt och krävande. De är stolta över sitt yrkeskunnande och stolta över de byggnader som de format under ett långt arbetsliv. Tonen dem emellan är rå och raljerande. Det är långt emellan skratten men det finns en trygghet i den raljerande tonen som formar relationen mellan dem.
Evhammar kryddar skildringen med inslag ur arbetarnas liv. Björn J:son Lindgren har en kropp som sagt att det får vara slut nu. Men försäkringskassan är inte av samma åsikt och han lever som i en dimma, går på smärtstillande tabletter, måste inordna sig under försäkringskassans obönhörliga diktatur. Erik är yngst av dem, han är anställd via ett bemanningsföretag. Hans anställning är osäker.
Pressen på smederna är stor, tiderna kortas, övertid proklameras. Kraven ökar och orken minskar. Takten ökas som ett musikaliskt crescendo. Så brister den unge bemanningsanställde Eriks tålamod, det som skall göras, skall göras rätt! Han vägrar att svetsa i ett fettigt och smutsigt restaurangkök. Det finns inte tillfredställande brandskydd. Och arbetsgivaren reagerar omedelbart. Erik blir uppsagd.
Något är inte rätt! Björn känner att något inte stämmer. Något är mycket fel! Något som skulle ha gjorts har inte gjorts men det hetsiga tempot ger ingen tid för eftertanke. Det finns ingen som lyssnar på arbetarnas protester. Det ges ingen tid till eftertanke.
Det kommer snabbt en ny från bemanningsföretaget – Hassan, en svetsare som inte kan svenska. Och sedan går allting bara fortare och när det blir den 28 maj då är allt slut och över. Någon måste betala priset. Någon får betala priset.
Det här är en roman om byggnadsarbetares villkor i en tid när tiotals arbetare dör varje år på sina arbetsplatser. Det är en roman som kastar ljus över brist på trygghet i relationen till arbetsgivaren, svårigheter med tillfällighetsanställda som kommer från bemanningsföretag, krav från försäkringskassan att en skall arbeta tills den sista droppen har pressats ut. Micke Evhammar har skrivit en viktig bok direkt ur vår tid. Läs den!
Mottagen: 10 maj 2016
Anmäl textfel