Recension av Kasta syra, Monica Zak
Om att hämnas genom att vanställa
Monica Zak debuterade 1971, och har sedan dess gett ut åtta böcker, varav de allra flesta på 2000-talet. I den senast utkomna, "Kasta syra", får vi följa med till Bangladesh och möta Marzia. Hon berättar om en ung man hon inte vill nämna namnet på, eftersom han gjort henne så mycket skada. En dag kommer en han fram till Marzia och berättar hur söt hon är, att han älskar henne. Hon känner sig lite smickrad, men avvisar honom. Han ger sig dock inte, men Marzia säger bestämt nej till hans frierier. Det hon inte vet då är att man inte säger nej ostraffat. Han hämnas genom att kasta syra på Marzia, och på ett ögonblick är hennes liv förändrat, förstört. Hennes ansikte blir vanställt av syran, vilket innebär att hon aldrig kommer att bli gift eller kunna skaffa sig ett jobb. Marzia gömmer sig.
Detta är en verklighetsbaserad bok, som är vardag för många, främst unga flickor, i Bangladesh. Att kasta syra, eller bensin, är ett lätt sätt att hämnas, och många utsätts för det utan en chans att kunna få en rättvis rättegång. Med detta jobbar ASF, Acid Survivors Foundation (Syraöverlevarnas organisation) som hjälper de som överlevt attackerna, och som är en grundpelare i denna roman. Man skulle nästan kunna kalla den novell, med tanke på de få sidorna och personerna.
Boken hade kunnat bli så mycket mer! Den är endast 75 sidor, och visst hinner man få sig en bild av problemet, men den hade lätt kunnat vara 50-100 sidor längre. Om någon annan skrivit den. Jag gillar inte riktigt Monica Zaks sätt att skriva, som är ganska barnsligt och innehåller tafatta dialoger. Hade någon annan författare tagit sig an berättelsen, hade man kunnat få mer story, och på så sätt lockat fler läsare. För trots att boken är så kort var jag nära att lägga den ifrån mig flera gånger, på grund av bristerna i berättandet. Det är synd, eftersom fler borde få upp ögonen för problemet. En mer välskriven bok skulle ha väckt mitt intresse mer för problemet med syra- och bensinkastning mot oskyldiga, men i nuläget är jag mest irriterad på att boken inte nådde mina förväntningar alls
Första meningen: Splash.
Gillar: Att problemet med syrakastning tas upp i ungdomsbok.
Gillar inte: Berättandet, dialogerna.
Mottagen: 15 maj 2012
Anmäl textfel