LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tills man dör lever man: Men hur gör man?, Niklas Källner

Intervjuer om livet och döden

En härlig ge-bort-present eller kanske en bok att läsa själv de där dagarna när man grubblar lite extra över livet och döden, och allt däremellan"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Tills man dör lever man: Men hur gör man?
Författar-
presentation:
Niklas Källner

Niklas Källner har tillsammans med fotografen Love Strandell gjort en bok med reflexioner kring livet, baserat på intervjuer av människor över hela Sverige. En härlig ge-bort-present eller kanske en bok att läsa själv de där dagarna när man grubblar lite extra över livet och döden, och allt däremellan?

Frågeställningarna är exempelvis ”När är man vuxen?” eller ”Hur känns det att vara kär?”. Det är lösa situationsanpassade frågor, vilket gör att personerna som intervjuas kommer fram på ett väldigt fint sätt, och gör boken väldigt levande.

De frågeställningar som gör djupast intryck på mig är frågorna som ställs kring sorg och död. ”Har du varit nära döden?” ”Vad är ditt livs största sorg?”. Även om det är vemodigt så går det så mycket emot normen att öppet prata om så privata saker med andra än sina närmaste.

Niklas Källner har rört sig över större delen av Sverige för intervjuerna. Ålder på de medverkande rör sig i ett spann mellan 8 och 80 år. Frågorna som ställs är allmängiltiga. Hur är det att vara vuxen? Hur är det att vara kär? Detta är frågor som alla som någonsin levt kan svara på. Vi får läsa om många Jan, Eva, Jenny och Max som reflekterar över livets mysterium. De flesta personer har just svensk bakgrund. Fördelningen av olika människor i kapitlen kunde ha varit större. Jag hade gärna sett en större blandning i kapitlen om kärlek och vad det innebär att vara vuxen, eller i kapitlet ”Det blir inte alltid som man tänkt sig” och i kapitlet om döden.

I kapitlet om kärlek är det mest vita röster om heterosexuell kärlek som lyfts fram om det någonstans specificeras vilket kön berättaren har, och vilket kön hen blivit kär i eller älskat. De övriga utesluts lite ur historien om hur det är att vara kär.

Ett stort plus är den fina layouten. Inte bara kapitlen utan sidorna skiljer sig i utseende från varandra. Det gör boken lättläst och vacker även för ögonen. Fotografen Love Strandell har tagit fantastiska foton, och det är en fröjd för ögat att läsa den här boken.

Profil: Emilia Bringlöv

Mottagen: 26 maj 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4