Recension av Ryssar är såna som gillar björkar, Olga Grjasnowa
Om rötter och identitet i skuggan av kriget
"Ryssar är såna som gillar björkar" är tyska Olga Grjasnowas hyllade debutroman. Den handlar om tjugoåriga Masja som precis tagit steget in i vuxenvärlden, men kanske inte riktigt är säker på vem hon är. Kriget har tvingat henne och hennes familj på flykt från Azerbajdzjan och tagit dem till Tyskland.
Men flykten till Tyskland innebär inte den förväntade förändringen för alla i familjen. Fadern har exempelvis svårt att känna samhörighet med övriga samhället.
Att Masja är starkt präglad av kriget i Azerbajdzjan är tydligt. Jakten på en egen identitet och viljan och försöken att passa in börjar redan i tidig ålder. Masja växer upp mitt i det pågående kriget, och vad som kan betraktas som hemma skiftar på grund av familjens flykt. Det skapar frågor hos Masja kring vad som egentligen är en människas rötter, och vad som kan betraktas som ett hemland. Men uppväxten gör också att Masja blir expert på att anpassa sig till nya situationer, detta tar sig uttryck främst genom anpassningen till språket. I skolan halkar Masja efter, och det sociala livet blir drabbat. Inte på grund av att hon är trögtänkt, utan på grund av hennes handikapp i språket, som blir bristfälligt i och med deras många flyttar. Men som tjugoåring har Masja istället utvecklats till en duktig språkvetare som är flytande på fler än ett språk, och med höga betyg tar hon sin examen som språkvetare.
Identitetsfrågan övergår i en identitetskris när hennes pojkvän Elias oväntat dör efter en oplanerad operation. Nu står Masja ensam inför världen, förvirringen är stor och påtaglig. Hon anklagar sig själv för Elias död. En gammal kärlek dyker upp igen, och förvirrade känslor uppstår mellan dem.
Masja bestämmer sig för att börja om på nytt. Hon flyttar till Israel för att arbeta som tolk. Men inte heller detta blir den nystart som hon har förväntat sig.
Det är en välskriven roman som är anpassad till tiden på flera plan. Frågor om invandringspolitik, rötter och identitet, men också att vara ung arbetssökande universitetsstudent med drömmar.
Mottagen: 1 mars 2013
Anmäl textfel