LitteraturMagazinets recension av Efter Ekot, Olivia Bergdahl
Olivia Bergdahl debuterar med en hårdkokt samtidsroman
Debutanter riskerar att bli för ordrika, men i Olivia Bergdahls ”Efter Ekot” är alla ord på sin rätta plats.
Redan när jag öppnar boken förstår jag att det inte är vilken debutant som helst. Författaren är säker på sina uttrycksmedel.
”Efter Ekot” är Olivia Bergdahls första roman, men hon har givit ut en diktsamling tidigare under titeln ”Demo” och som 17-åring blev hon svensk mästare i Poetry Slam. Dessutom har hon producerat en cd, "Eldorado", med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester. Vi har att göra med en mångsidig ung kvinna, född 1989.
Jaget i romanen ”Efter Ekot” är några år yngre än författaren. Fanny har dille på att räkna – allting. På första sidan presenterar hon sig genom att tala om hur många ben hon har i kroppen, hur lång hon är, vad hon väger och vad hennes BMI är. Hon har en idealvikt. Hon är 7 723 dagar gammal. Hon kon också fundera ut hur många sätt det finns att dö på när det kommer till en bilolycka. Fanny har lämnat Göteborg och är på väg till sin mormor i Västergötland. Hon vet hur kroppen med hjärnan, hjärtat och njurarna fungerar. Ja, inte bara det, hennes kunskap verkar oändlig.
Det tycker hennes pojkvän om, att det går att samtala med henne om allting och att hon har svar på allt. När jag hade läst baksidestexten trodde jag att boken skulle handla om en man som försöker bilda sin kvinna, som tvingar henne att lyssna på Ekot och läsa de böcker som han tycker är viktiga. Sådant förekommer. Det har också blivit ett klassiskt motiv i pjäser, filmer och musikaler. Men ämnet i Olivia Bergdahls roman är vinklat åt ett lite annat håll. Fanny är den som kan och vet, som har kontrollen. Ändå går det så snett när mannen börjar använda sina maktmedel.
Jag vet inte om författaren menar att Fannys personlighet spelar in. Kanske är det bara så hon är, och hon råkar bli kär i fel man. Eller ska vi läsa det som att Fanny trots sin kunskap och kontroll råkar illa ut? Det som var så övertygande beskrivet på första sidan kanske inte är centralt för händelseutvecklingen. Men Fanny och Sams diskussioner och deras umgänge med andra ungdomar skapar en initierad samtidsroman. Vi närmar oss valet 2010, och Kapten Klänning åtalas för grova sexualbrott. Våldtäktsmän borde kastreras! utropar Sam indignerat. Ironi staplas på ironi.
Jag tycker om de korta, kärnfulla meningarna. Det är något hårdkokt över stilen. "Efter Ekot" är en samtidsroman med koll.
Hos mormor på landet är det lugnt och skönt. Man sitter på verandan och dricker kaffe med dopp. Mormor är änka, och när grannens man dött utbyter de åldrande kvinnorna minnen från sina äktenskap. Det trodde inte Fanny, att hon och mormodern hade en gemensam erfarenhet.
Mottagen: 24 januari 2015
Anmäl textfel