Folkhögskolor får kritik
"Dåliga lärare på skrivarkurser är ett utbrett problem"
De som går på en skrivarkurs på en folkhögskola har rätt att kräva duktiga och meriterade lärare. Det är dyrt att plugga, både vad gäller tid och pengar. Det skriver Katrine Hamori som själv är lärare i kreativt skrivande.
Att det skönlitterära skrivandet intresserar många visar bland annat det stora antalet medlemmar som anmält sig till LitteraturMagazinets skrivarskola och utbudet av skrivhandböcker.
Det breda intresset för att skriva är ganska nytt, det är bara tio-femton år sedan som det blev tydligt att många ville lära sig att skriva. USA och England har däremot länge haft skrivkurser på såväl nybörjarnivå som på akademisk nivå. Där har dessa skrivarskolor ansetts som självklara, medan man i Sverige dröjde länge med att starta skrivarkurser – i början kallades de författarkurser och sågs lite som kuriosum och man diskuterade på allvar om det verkligen gick att lära sig skriva skönlitterärt.
Där satt författare och läste sina texter högt för varandra och ömsom hyllade eller förkastade. Så småningom startades skrivarkurser på folkhögskolor som Nordiska folkhögskolan i Kungälv, där rektorn tillika författaren Stewe Claesson med klokskap och brinnande sinne för litteraturen fick fram flera generationer svenska skribenter. Kursen blev under hans ledning med rätta ansedd som drivbänk för gryende författarskap.
Skurups folkhögskola var också tidigt ute med sin skrivarkurs, den leddes under många år av Maria Brynge som bland annat skrev en numera klassisk handbok om skrivande. Marias pedagogiska och litterära handledning har bland annat resulterat i kända Augustprisvinnare.
Numera erbjuder de flesta universitet, högskolor och folkhögskolor i Sverige kurser i kreativt skrivande och flera av dem har erkända författare och välutbildade handledare som lärare. Dessa skrivarkurser är mycket populära och får ett så stort antal sökande att de tvingas säga nej till många skrivsugna.
Men det finns en baksida. Flera folkhögskolor i landet har problem med rekryteringen till sina gamla vanliga kurser. Detta har lett till fler och fler folkhögskolor startar skrivarkurser eftersom man vet att många ungdomar är intresserade. Men det är inte alltid man ansträngt sig för att hitta kompetenta lärare. Vill det sig illa kan läraren ha ingen eller mycket liten kompetens för att undervisa på en skrivarkurs. Det betyder att läraren kan ha sämre utbildning, kunskaper och erfarenhet, än vad många av kursdeltagarna har.
Jag vill därför varna alla som funderar på att söka till en skrivarkurs på en folkhögskola. Kolla upp vad de som leder kursen har för utbildning innan du söker!
För som sagt, lägger man ner både tid och pengar på att utbilda sig har man rätt att kräva duktiga och meriterade lärare.
Katrine Hamori, lärare i kreativt skrivande
Anmäl textfel