LitteraturMagazinets recension av De anhöriga, Pelle Forshed
Små och stora känslor sobert förpackade i serieform
I dagarna var det exakt ett år sedan Carema-skandalen skakade om landet. Folket rasade. Politikerna orerade. Och de vårdanställda kämpade på som vanligt.
Pelle Forshed, kanske mest känd som mannen bakom serien Stockholmsnatt, kom i somras ut med seriesamlingen "De anhöriga". Innehållet utgörs av åtta tecknade noveller som alla handlar om vårdtagare och vårdgivare på St Bodils hemtjänst.
Huvudpersonen och upphovsmannens namne, besöker gamla, äcklas av spyor, anklagas av anhöriga, lunchar med en kollega och som sagt, kämpar på.
Forshed har skrivit en bok som i mångt och mycket handlar om känslor. Känslor som vi desperat kämpar för att balansera till en lagom och socialt accepterad nivå. Känner man för lite riskerar man att tappa all empati för de människor man möter. Känner man för mycket riskerar man själv att gå under.
Men alla försöker finna balansen.
Tonårspojken vars morfar dör vill känna mer. Han skriver långa att-göra-listor med punkter som ”dyk från femman” och ”se en död människa” och längtar efter att känna sorg, att gråta och i och med det vara sann.
Här finns också anhöriga som känner skam när hemtjänstpersonalen har ett närmare förhållande till den egna pappan än man själv.
Andra känslor som tas upp är känslan av skuld över det egna överläget och privilegierade livet – skuldkänslor som leder till att man hjälper den handikappade mannen att porrsurfa trots att det känns obehagligt.
Alla små och stora känslor ryms innanför pärmarna på denna sobert tecknade bok. Baksidestexten hemfaller åt den irriterande, men allestädes närvarande, uppfattningen att det är fråga om ännu ett verk ”i serieformens komiska manér”.
Men – serieformen är inte en form som alltid är komisk. Det sker inte med automatik att man bryter ut i flatgarv bara för att en berättelse presenteras i rutor.
Pelle Forshed utnyttjar ton, form och färgskala på ett ypperligt sätt och i stället för fnitter slår jag ihop hans bok med en ensam mening i huvudet:
Det finns bara ett försvar vi kan formulera "Det är ju inte vårt fel".
Mottagen: 20 oktober 2012
Anmäl textfel