LitteraturMagazinet recenserar 
Om motstånd i Hitlers Tyskland
Foto: Beowulf Sheehan

LitteraturMagazinets recension av Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen, Rebecca Donner

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Rebecca Donners släktsaga innehåller mod och mörker"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen
Författar-
presentation:
Rebecca Donner

Från motståndsrörelsen i Tyskland känner vi några betydelsefulla namn, som Sophie Scholl i Vita rosen och prästen Dietrich Bonhoeffer. Till dessa vill den amerikanska skribenten Rebecca Donner lägga sin mormors moster Mildred Harnack.

I boken “Mildred” berättar hon om hur Mildred, sedan hon gift sig med tysken Arvid Harnack och flyttat till Berlin, rekryterar medlemmar till en hemlig grupp som kallas Kretsen. Det blir dock ingen biografi som hela tiden ligger tätt intill sin huvudperson. Mildred är en av många personer som presenteras. Boken har sitt värde mycket i skildringen av den mörka tid som händelserna utspelas i. Vi får en repetition av viktiga datum i nazismens historia.

Maktövertagandet är särskilt intressant att följa. Man har ibland fått uppfattningen att Hitler gör en kupp i riksdagen, och så blir Tyskland en diktatur. Men det är flera steg som leder dit, visar Rebecca Donner. Vid valet den 31 juli 1932 får nazisterna 37 procent av rösterna och blir största parti. Dagen efter begär Adolf Hitler att rikspresidenten Hindenburg ska utse honom till Tysklands rikskansler, men Hindenburg vägrar. Hitler blir kansler den 30 januari 1933. Två paramilitära styrkor har då skapats som lyder under Nazistpartiet, SS och SA. Den senare består av fyrahundratusen man. Partiet ser ut att förbereda sig för en högerrevolution.

Vid sitt andra kabinettssammanträde informerar Hitler om att riksdagen är upplöst och att ett nytt val kommer att hållas i mars. Högerkoalitionen kommer att stärka Tyskland, säger han. För att kunna få en majoritet av tyskarna på sin sida måste regeringen ta makten över medierna. Hitler får rätt att utse två ministrar. Propagandaminister blir som bekant Joseph Goebbels. Tysklands hyllade pressfrihet tillhör snart det förflutna. Kulturlivet rensas på judar, kommunister och socialdemokrater.

Mindre än en månad efter att Hitler har utsetts till rikskansler tänder en mordbrännare eld på riksdagshuset. Det är en invandrare från Holland, en 24-årig arbetslös murare. (Det har också spekulerats om att nazisterna själva skulle ha tänt på.) Branden blir en förevändning för Hitler att proklamera undantagstillstånd. Han pressar också rikspresidenten Hindenburg att skriva på ett dekret som upphäver de artiklar i Weimarkonstitutionen som garanterar tyskarna deras grundläggande medborgerliga rättigheter. Tyskarna har nu förlorat allt utom sin rösträtt.

Valet den 5 mars 1933 blir inte den seger Hitler hoppats på. Nazistpartiet får 44 procent av rösterna. Det krävs en majoritet för att få igenom ett lagförslag. Ett par veckor senare lägger Hitler i alla fall fram ett sådant om en fullmaktslag, “lagen om avhjälpande av folkets och rikets nöd” som enligt honom ska gälla under en begränsad tid av fyra år. En socialdemokrat vädjar till de andra ledamöterna att inte stödja lagen. Men som Rebecca Donner skriver: “I ett spektakel av feghet och opportunism stödjer politikerna Hitler och den nya lagen går igenom.” Det krävs ingen blodig kupp för att göra Tyskland till en diktatur.

Mildred Harnack forskade i amerikansk litteratur, och i Tyskland undervisade hon på en vuxenskola. I texterna lyfte hon fram samhällskritiska inslag för att göra eleverna uppmärksamma på vad som skedde i deras eget land.

Personer börjar samlas i Mildreds och Arvids lägenhet. De diskuterar vad som pågår och vad de kan göra. En del är hennes elever, andra är vänner eller vänners vänner. Denna grupp kommer att kallas Kretsen. Dess huvudsakliga verksamhet blir att sprida flygblad.

Maken Arvid, som har fått arbete på ekonomiministeriet och har tillgång till hemliga dokument, blir sedermera värvad av Sovjetunionens säkerhetstjänst som spion. Men han vägrar att motta betalning.

I september 1942 flyr paret till Litauen för att vidare försöka ta sig över till Sverige. De förstår att Gestapo är dem på spåren. Polisen har knäckt en krypteringskod och har nu tre adresser knutna till Kretsen. De grips i Litauen, blir satta i fängelse i Tyskland, torteras och döms till döden. Rebecca Donners släktsaga innehåller mod och mörker.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 22 maj 2023

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4