LitteraturMagazinets recension av FTL, Rouzbeh Masarrat Agah
Gangsterhistoria som vänds till klassuppgörelse
Jag önskar att många läser ”FTL” och funderar kring hur vi bygger vårt samhälle.
Husby är en förort till Stockholm som för en tid sedan stod i fokus för nyhetsrapporteringen. Där bor Khosro och Morad, huvudpersonerna i Rouzbeh Masarrat Agahs debutroman ”FTL”. De båda unga männen vill ändra på sina tråkiga liv utan inkomst och ser inga andra utvägar än att ansluta sig till gangstern Majids narkotikahandel.
Förkortningen FTL utläses ”Fuck the law” och beskriver inställningen hos Khosro, Morad och deras vänner. Lagen, polisen och politikerna är korrupta och enbart till för att gynna vissa människor. Kriminaliteten blir inte bara ett sätt att skaffa sig snabba pengar och status, det är också en protest mot ett samhälle som de inte känner sig hemma i.
När Khosro och Morad grips med stöldgods och narkotika i bilen ställs deras val på sin spets. Morad som varit mer pådrivande i tar hela smällen och kryper in i fängelse. Khosro som mest sett langningen som en tillfällig grej ser en möjlighet att dra sig ur. Hans far ger honom ett ultimatum att sluta eller lämna familjen. Samtalet som de har efter det att polisen gjort husrannsakan hos familjen är det mest gripande i hela boken.
I och med Khosros vändning och försök att få rätsida på sitt liv blir också boken mer intressant. Innan dess har det mest varit en gangsterhistoria som ökat i tempo. När Khosro börjar på komvux träffar han Sara, en medelklasstjej som liksom Khosro har iranskt ursprung. Det faktum att de tillhör olika samhällsklasser gör att de inte alltid förstår varandras beteende.
”FTL” är bland annat en klassanalys av dagens Sverige. När Khosro försöker leva ett laglydigt liv kämpar han mot hinder som sätts upp för att han är en ung man från förorten. Normerna som han har att brottas med sätts av såväl hans egen umgängeskrets som av samhället. Trots stöttning från familjen inser han hur mycket svårare han har att bygga ett liv för sig själv. Det märks bland annat i jämförelse med Sara.
Det finns många intressanta dialoger och reflektioner hos karaktärerna som handlar om rättvisa, moral och förutsättningar att leva ett lyckligt liv. Därför önskar jag att många läser ”FTL” och funderar kring hur vi bygger vårt samhälle. Har alla verkligen möjligheten att välja sitt liv helt fritt, ens i ett relativt välmående land som Sverige?
Mottagen: 19 september 2013
Anmäl textfel