LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vem var Alice, T.R. Richmond

Udda thriller med aktuellt tema

Vilka spår lämnar vi efter oss på internet och var går gränsen mellan dikt och verklighet?"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Vem var Alice
Författar-
presentation:
T.R. Richmond

Den över fyrahundra sidor långa thrillern "Vem var Alice?" framförs via sms och blogg- och dagboksinlägg, en både spännande och lättläst form av semesterläsning.

När den unga, omtalade journalisten Alice Salmon faller från en bro och drunknar i det iskalla vattnet, gör händelsen djupt intryck både på närstående, bekanta och i media. Uppgifterna om vad som hände den där snöiga februarinatten går isär, rykten sprids och blandas med hotfulla bloggkommentarer från den mystiska signaturen Freeman.

Den äldre, tweedklädda professorn Jeremy Cooke vid Alices universitet lockas också av Alices tragiska död och bestämmer sig för att undersöka vem Alice var som person, bakom fasaden hon visade upp för omgivningen. Men inte alla uppskattar hans kontroversiella bokidé. För att lyckas med sitt projekt måste han gräva djupt i allt från sociala medier till gamla sms- och mejlkonversationer, mot de anhörigas vilja.

Och för varje nytt svar väcks fler frågor. Vad gällde bråket med pojkvännen Luke? Vem var den okända avsändaren som skickade vissna blommor till Alice? Och vad var det för hemlighet som hennes mamma Liz så envist undanhöll sin dotter? Brevkorrespondens mellan Liz och professor Cooke för berättelsen bakåt i tid och gamla sår rivs upp på nytt.

Det är alltid roligt när böcker skrivs i en ny form. Men från början var det ovant att läsa en berättelse som framförs i form av mejl, blogginlägg, röstmeddelanden och brev. Det kändes lite förvirrande, dels för att de olika berättarperspektiven var ganska många, dels för att texten växlar mellan olika typsnitt. Efter ett tag kom jag ändå in i det och boken visade sig vara ovanligt lättläst. Däremot var det genomgående lite svårt att känna närhet till bokens karaktärer. Kanske beror det på att de betraktas utifrån, genom att läsaren får ta del av vad de skriver på internet.

Men distansen gäller även huvudpersonen Alice, vars synvinkel kommer fram i gamla dagboksinlägg. Jag är inte säker på att författaren identifierar sig med Alice som person, men den känslan försvinner så fort professor Jeremy Cooke tar över berättandet. Som person är han både udda och nyanserad, vilket omedelbart väckte min nyfikenhet. Faktum är att det var han och inte Alice som fick mig att läsa vidare, även om jag också ville veta mer om deras diffusa relation till varandra.

Bokens tema är också intressant. Vilka spår lämnar vi egentligen efter oss på internet och hur mycket berättar de om våra verkliga jag? Var går gränsen mellan dikt och verklighet – och när flyter de samman och blir samma sak? Det är utan tvekan aktuella frågor, som kretsar kring en slags storytelling i privatlivet, ett begrepp som annars används inom marknadsföring och varumärkesbyggande.

Efter en lite ojämn inledning visade sig "Vem var Alice?" vara en både medryckande och annorlunda psykologisk thriller, skriven av en författare och journalist som vi troligtvis får se mer av framöver.

Profil: Kristina Jägfeldt

Mottagen: 24 augusti 2015

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2