LitteraturMagazinets recension av Nattönskningen, Anne B. Ragde
Välskrivet men ointressant
Det är alltid av godo med romanfigurer som trotsar normen. I den här finns det två.
På baksidan av den här boken beskrivs "Nattönskningen" som en kärleksroman. Men jag skulle säga att kärlek handlar den minst av allt om. Den skickliga musikjournalisten Ingunn är en ensam och rädd människa som saknar mod att älska. Hon håller sig flytande med impersonell sex, använder vitt vin och gin som stomme och låter sina djupt undanträngda känslor få skymta dagens ljus enkom via musik.
Jag blir matt av all kvävd ångest och alla undanflykter. Ingunn är en osympatisk person som är svår att tycka om. Men det finns något befriande i att slippa vurma för denna svaga kvinna. Kanske är det för att hennes svaghet yttrar sig i enligt norm manliga beteenden?
Jag som älskade "Berlinerpopplarna" blev djupt besviken på "Nattönskningen", men jag hyser fortfarande beundran inför Ragde som med denna ungdomliga roman vars stödben vilar på sex och musik ändå lyckas göra något värdefullt av soppan.
Dock köper jag inte idén att Ingunn plötsligt ska bli sund och ska börja gå stavgång, det känns som en föga trolig väg fram till vändningen. Där i motionsspåret möter Ingunn en sjuårig flicka med sin pappa som väcker nya känslor i vår ängsliga huvudperson. Vi får lära känna en modern man som lagar mat, har ett mysigt hem och ser till att dottern sköljer med Flux. Vi slipper dinosauriekvarlevor genom hela denna skildring vilket jag är tacksam för.
Jag uppskattar Ragdes mod att skriva oblygt om sex. Hon beskriver män som objekt vilket säkert har ett gott syfte med tanke på den uppsjö som finns av kvinnlig objektifiering. Men det besvärar mig ändå. Liksom de ständiga musikinslagen vilket för mig framstår som namedropping emellanåt även om jag misstänker att författaren tänkt på att välja artister som är kända för de flesta.
"Nattönskningen" är som ett lätt cirrusmoln på Anne B. Ragdes i övrigt stjärnklara himmel. Ett moln som inom en snar framtid kommer att dunsta och falla i glömska.
Mottagen: 10 september 2013
Anmäl textfel