Nina Ruthström - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Nina Ruthström 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
Författar-
presentation:
Christina Lamb

Politisk censur skrämmer skiten ur mig

Jag läser just nu boken om och av Malala Yousafzai, 16 år från Paktistan. Hon är flickan som sköts i huvudet av talibaner på grund av sina åsikter och sitt arbete för flickors rätt till utbildning.

I dag läser jag i tidningen att Paktistans skolfederation har bannlyst boken.

– Det stämmer, vi har bannlyst boken eftersom den har ett innehåll som strider mot vårt lands ideologi och muslimska värden, säger Kashif Mirza, chef för Pakistans skolfederation till nyhetsbyrån AFP.

Och jag slås av enorma tacksamhetskänslor över att jag är född i ett land där politisk censur inte existerar. Här finns också hat och hot i form av sverigedeomokratanhängare till exempel som inskränker på yttrandefriheten, men som tack och lov inte har lagen på sin sida. I Sverige får vi alla tycka och tänka fritt, skriva böcker om vad vi vill så länge vi inte utgör hets mot folkgrupp eller liknande.

Politisk censur måste ju vara det kraftigaste verktyget till förtryck. Tänk om det vi läste i tidningen eller såg på tv hade gått genom ett filter och bara presenterade kungens eller Reinfeldts åsikter. Hemska tanke! Vi skulle säkerligen få läsa om att i Sverige finns inga klasskillnader. Att du är din egen lyckas smed, det är bara att bita ihop och gno på så har du samma chans som alla andra. Och att arbete betyder allt. Ju mer vi arbetar ju mer är vi värda. Och dessa åsikter skulle stå helt oemotsagda.

Åååå ångesten. Nej så här orkar jag inte sitta och tänka, det blir för otäckt.

Tack gode Gudrun för yttrandefrihet. För opposition. För deomkrati. Och inte minst för människor som kämpar mot strömmen trots hat, hot och censur, som Malala.


Avdelning: Fakta Taggar: #censur #demokrati #politik
11 november 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera /Visa 19 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
Författar-
presentation:
Jesper Juul

Paradigmskifte gällande synen på barn

Förra veckan for Ola Olofssons krönika om föräldraansvar förbi om och om igen som en viral boomerang i mitt facebookflöde. Flera av mina "vänner" nickade igenkännande när de läste om hur olydiga barn av i dag är och klickade på dela-länken för att få flera föräldrar att vakna upp och börja ta i med hårdhandskarna. Barn ska inte få säga emot vuxna, framförallt inte lärare, menar Olofsson. Och vart är vi på väg undrar han, när dagens barn inte längre stimuleras av att skriva tio prydliga "m" på rad.

Jag kan tala om vart vi är på väg. Mot ett samhälle där barn accepteras, respekteras och bemöts med samma respekt som vuxna.

Jesper Juul är en förespråkare för detta, därför läser jag så gärna böcker av honom. Barn är samma sorts människor som vi, bara lite mindre och färskare.

Och nu är vi inne på det här med barn och lydnad igen.
Vi har redan beslutat oss för att vi inte vill slå barn. Det är mycket bra. Kan vi inte också bestämma oss för att barn ska behandlas som de värdefulla små människor de är, och inte som hundar eller andra sällskapsdjur? Skillnaden mellan en mjuk, härlig, sprallig golden retriever och ett barn är för alla kanske inte helt självklar? Både hunden och barnet blir äldre men för barnet innebär det att hen ska ta hand om sig själv. Målet är att barnet ska bli en vuxen självständig människa. Hunden däremot får fortfarande maten serverad i matskålen när matte eller husse tycker det passar.

Därför måste vi självklart låta barnen få känna, tycka, tänka och få utrymme att prata om allt detta, i hemmet, i skolan och alla andra miljöer som barn befinner sig i.

"För mig handlar fostran om närhet, engagemang, uppmuntran, tydlighet och ömsesidig respekt. Sådan fostran leder inte till blind lydnad. Vi får som vuxna vara beredda på att lyssna, förklara och ibland ändra oss när vi har fel. Det är bra. Jag vill inte att barn ska lyda föräldrar och lärare som hittar på dumheter (sådant händer faktiskt ibland). Och om en vilt främmande vuxen föreslår en sjuårig flicka att hon ska hoppa in i hans bil och åka med på en utflykt är jag glad om hon har modet och kraften att faktiskt snäsa av honom."

Så skriver barnläkaren Lars H Gustafsson ang ämnet. Mycket läsvärt!


Avdelning: Fakta Taggar: #barnuppfostran
14 oktober 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Hungerspelen : trilogin
Författar-
presentation:
Suzanne Collins
Femtio nyanser av honom
E L James

Varför inte fokusera på likheter oss människor emellan!?

Jag var i Milano förra veckan. Bara några timmar bort med flyg, från ett avlångt europeiskt land till ett annat. På vägen dit tänkte jag på pizza och pasta, glass som smälter i hettan, dyra väskor och skor med vassa klackar. Jag fick en rynka mellan ögonbrynen när jag såg Silvio Berlusconi framför mig och temperamentsfulla mörka män.



Tänkte på den sexistiska boken "Stilla kaos" av Sandro Verones som jag recenserade tidigare i år. Jag läste i guideboken att som kvinna måste man vara bestämd och avvisande men ändå räkna med att få klappar på rumpan av de italienska männen.

*plats för fördomar att härja fritt*

Eh okej, om det står i guideboken att italienska män är svåra att avvisa, hur illa är det då ställt? Jag har blivit klappad på rumpan åtskilliga gånger av svenska män, står det på samma sätt i guideböcker om Sverige?

Tyvärr fick vi faktiskt bevittna ett utbrott av temperament då vår taxichaufför hamnade i slagsmål med en annan chaufför, men utöver detta enda undantag mötte vi idel respektfulla trevliga män och kvinnor som behandlade oss som vi önskade. Olika sorters människor myllrade förbi, lika olika och lika som människorna här i Sverige. Bokställen var fyllda med erotisk litteratur, precis som här. Människorna knapparade på sina telefoner, undvek ögonkontakt och läste bra böcker på tunnelbanan, precis som här.

Dessa fördomar, vad jag blir trött på dem. Detta att vi alltid försöker placera i fack. Svenskar är si och italienare är så. Män är si och kvinnor är så. Dessa ständiga förenklingar av hur människor är. Tänk om vi skulle ta sluta upp med det. Det gäller författare till guideböcker också!


Taggar: #genus #fördomar #jämlikhet
8 oktober 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
Författar-
presentation:
Kristian Gidlund

Meningen med döden

Kristian Gidlund har somnat in för gott. Hans föräldrar, syskon och vänner får aldrig mera träffa honom. Han är död. Det är så sorgligt att jag egentligen helst bara vill slå bort tankarna på det. Men nu ska jag inte göra det.

29 år fick han leva, tre av dem som cancersjuk. Han fick beskedet om att han hade cancer i magen 2011. Han började skriva en blogg "I kroppen min" som snabbt blev omtyckt. De berörande texterna finns också som bok: "I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början" och det ska komma en andra bok av Gidlund
Jag har inte läst något alls av honom, jag har inte pallat tidigare. Men jag hörde hans starka sommarprat. Han hade ett vackert sätt att uttrycka sig om det där hemska.

Nu måste jag ta ett djupt andetag och byta position på stolen. Mår jag inte lite illa? Jag går för att dricka vatten. Det liksom kryper i kroppen. Det är ångesten. Dödsångesten. Jag är så rädd för döden att jag varken vågar tänka på den, tala eller läsa om den. Döden skrämmer mig nått djävulskt. 

Vissa hävdar att det finns en mening med allt. Jag är tveksam. Men om jag ändå ska försöka hitta någn mening med att unga människor dör så är det att vi andra ska uppskatta livet.
Plötsligt slår det mig. Kan jag verkligen leva fullt ut om jag inte varseblir döden?
Livet är nu, det kan ta slut i morgon, carpe diem och så vidare. Klyschor som vi alla hört till leda. Men nu känner jag det verkligen. Jag känner dödens närvaro som ett obehag i magen och jag inser att jag måste hylla livet!

"Jag har ett förhållande med livet och det är komplicerat.
Kärleken är att leva. Min sorg och min glädje".
/Gidlund

När jag började högstadiet hade jag en lång ångestperiod där tanken på att en dag ska min familj dö var utlösande. Jag kunde inte gå till skolan utan stannade på mitt rum för att gåta och skriva. Men det hjälpte inte. Det enda sättet att bli av med skräcken var att sluta tänka på den. Låtsas som att den inte finns. Av ren självbevarelsedrift har jag undvikit allt som har med döden att göra sedan dess. Men nu vill jag inte göra det längre. Förhoppningsvis har jag nu, 20 år senare, verktygen för att tackla den oundvikliga bortgången.

Jag ska läsa Gidlunds böcker. Målet är att "hantera verkligheten. Livets faktum. Dödens krav." som han själv uttryckt det.

Jag vill låta döden finnas med mig, som en liten sten i skon när jag springer i motionsspåret. Som ett brus i bakgrunden när jag borstar tänder på motvilliga barn. Som en avlägsen tanke när jag suckar över skitiga golv och vardagsstress. Jag vill inte blunda längre. Jag vill leva ett långt och lyckligt liv med vetskap om den. Döden.


Taggar: #döden #cancer
20 september 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera /Visa 9 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Ronja Rövardotter
Författar-
presentation:
Astrid Lindgren
Det andra könet
Simone de Beauvoir
Storpocket
176 kr
Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
Jesper Juul
Rosa : den farliga färgen
Fanny Ambjörnsson
Bit inte ihop! : sätt gränser på jobbet
Rebecka Bohlin
Inbunden
257 kr
Häftad
262 kr
Utvandrarna
Vilhelm Moberg
Pocket
84 kr
Storpocket
161 kr
Flickan och skulden : en bok om samhällets syn på våldtäkt
Katarina Wennstam
Pocket
84 kr
Det mest förbjudna
Kerstin Thorvall

Ninas svar om böcker

Här kommer mina svar på listan med bokfrågor som Linda O drog igång.

En bok från barndomen jag minns med glädje
"Barnen som bodde i en sko", av J van Dolzen Pease. Den utkom 1981 när jag var ett år gammal. E Webbe har smyckat den med så där sockervaddssöta illustrationer som skulle passa som bokmärken. "Det var en gång en gumma som bodde i en sko och gumman hade ungar i massor, kan du tro" inleder den idylliska historien som går på rim och som jag fängslades av som barn. 


Författare jag älskat både som barn och som vuxen
Astrid Lindgren, hon kan aldrig hyllas nog. Ronja Rövardotter och Nils Karlsson Pyssling förgyllde min barndom. Nu när jag läser sagorna för mina barn inser jag hur enastående berättelserna är. De roar mig fortfarande och jag kommer säkerligen aldrig upphöra att imponeras av Astrid Lindgren.


En klassiker jag tycker om
"Det andra könet" av Simone de Beauvoir. Förstås.


En författare jag tycker får på tok för lite uppmärksamhet
Jesper Juul, som är familjeterapeut och skriver böcker. Jag tror att vi skulle få ett mera välmående folk om barnavårdcentralen fick möjlighet att dela ut böcker av honom till nyblivna föräldrar.


En bok jag vill få alla att läsa
"Rosa - den farliga färgen" av Fanny Ambjörnsson, som medvetandegör hur normer och stereotyper samverkar och påverkar oss.


En bok jag ser fram emot att läsa i höst
"Bit inte ihop" av Sara Berg och Rebecka Bohlin. Boken tillsammans med ett kurskoncept vill rikta en feministisk strålkastare mot problemen – och möjligheterna – i vardagen och på jobbet. Feminismen behövs överallt.


En bra bok jag läst i år
Vilhelm Mobergs utvandrarepos. 2267 helt fantastiska sidor.
 

En författare vars böcker jag alltid läser
Katarina Wennstam, vars böcker jag alltid uppskattar, både skönlitterära och faktabaserade. Fast jag har faktiskt inte läst alla av henne. Men jag ska.
 

En författare jag skulle vilja skriva som
Kerstin Thorvall. För att hon blev upphetsad av pioner, och för hur skriver om det. För att hon var modig, intelligent och öppenssinnig. För att hon drog igång genrén "bekännelselitteratur" som verkligen faller mig i smaken.

 


En sockervaddssöt illustration från boken "Barnen som bodde i en sko".


Avdelning:
13 september 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera /Visa 3 kommentarer
 

Bara dumma vuxna serverar barn stereotyper

Hurra! Ett stort företag som säljer leksaker skrotar nu helt och hållet att rikta sina prylar till tjejer respektive killar och koncentrerar sig istället på att sälja leksaker till barn.

Ett för den oinsatte kanske till synes litet steg för företaget men ett bautakliv för de genusmedvetena föräldrarna som väntat på detta i vad som känns som en evighet. Det var ingen diskret glädjedans jag genomförde när fjolårets julkatalog från samma företag visade sig innehålla en stålman som med en docka på armen stod vid en leksaksspis och där flickor fanns med både bland bilar och byggsatser. Nu har alltså företaget bestämt sig för att även i fortsättningen avstå från att cementera könsroller och istället låta barn välja fritt mellan alla sorters pinaler och grunker. Låt oss nu hoppas att detta bara är en början och att klädföretag och författare som riktar sig till barn, hänger på.


Bara dumma vuxna severar barn stereotyper! Medvetet. Stereotyperna lurar runt hörnen i litteraturen, när vi köper leksaker och kläder, i språket och inom oss alla. Även jag som ständigt är på min vakt går ibland rakt i fällan. 

Det är fortfarande vanligare att en pojke innehar huvudrollen i en barnbok. Ja tyvärr, även bland de böcker som skapas nu på 2010-talet. Flickor väljer böcker som har en flicka eller pojke på omslaget medan pojkar helst inte väljer en bok med en flicka på framsidan.
I ungdomslitteraturen är det tvärtom, då är flickor överrepresenterade vilket också speglas i (enligt statistik) pojkars dåliga läsvanor och dåliga skolresultat.
Den kanske viktigaste aspekten hur flickor respektive pojkar framställs i böcker är av varienda kvalitét sett ur ett genusperspektiv.

Det finns flertalet moderna medvetna författare som tänker på vilket budskap de sänder ut via sina böcker. Läser du en bok från OLIKA bokförlag får du den garanterat fri från stereotyper. OLIKA vann rättvisepriset 2012 och trycker desutom sina böcker klimatklokt. Ett bra val av många anledningar altså. Även Sagolikt bokförlag arbetar för att krossa förlegade könsroller.
Ytterligare exempel på titlar vi har hemma och som jag läser för mina barn utan ångest är Mamma Mu, serien om Ingrid, Molly och Emilia, Pija Lindenbaums och Per Gustavssons böcker, Händige Hanna, Spöket Laban och delar av serien om Max och Maja. 


Vilka är dina bästa tips på böcker som är bra ur ett jämställdhetsperspektiv? 


Taggar: #genus
11 september 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera /Visa 7 kommentarer
 

Hur sorterar ni era böcker?

Hur sorterar ni era böcker?

I min bokhylla står böckerna sorterade i färgordning"

För mig är böcker mer än bara läsning. Jag älskar att köpa böcker, titta på böcker, lukta i böcker och inte minst att vistas bland böcker. I min bokhylla står böckerna sorterade i färgordning, för att det ska vara snyggt. Det tar sin lilla tid att hitta, men det är det värt. Fast det tycker inte min man som numera förvarar sina böcker på en annan plats, därav det stora blåa hålet till vänster i hyllan. Så... jag önskar mig böcker med blå ryggar i julklapp.

Hur sorterar ni era böcker?


Avdelning: Feelgood
19 februari 2013
Profil: Nina Ruthström
 
Kommentera /Visa 198 kommentarer

Barnen som inte vill gå hem

25 januari 2013

Jan Lööf, från vilken planet?

8 januari 2013

Läser du alltid ut den bok du påbörjat?

11 december 2012

Tacka vet jag böcker – då slipper jag reklam!

27 november 2012

Genomtänkta pekböcker

22 oktober 2012

Heroinchica disneyfigurer

7 september 2012

Häng med!

30 augusti 2012

Lista recensioner av Nina Ruthström

Nina Ruthström

Läser helst det som lockar fram stora känslor

Nina är utbildad sjukgymnast men jobbar som fotograf. Hon läser på fritiden, helst det som lockar fram stora känslor och gärna ur ett kvinnligt perspektiv, alltid med genusglasögonen på. I hennes liv har böcker en central roll.

 Krönikor 

Nina Ruthström läser Per Anders Fogelström

Klassikerepos med starka, självständiga kvinnor

Efter att ha fängslats av Mobergs Utvandrarsvit ville Nina Rutström inte lämna 1800-talet. Hon såg ingen annan utväg än att ge sig hän åt Per Anders Fogelströms Stadsserie. De två eposen över svensk historia kompletterar varandra bra då Stadsserien handlar om hur de gick för de som stannade kvar i Sverige. Fogelström är liksom Moberg en enastående författare och båda sereriena skildar självständiga, starka kvinnor.

Läs mer ...
 Debatt 

Replik

Jesper Juul lättar mitt samvete

Anja Wikström är skeptisk till att Juul fokuserar på mammans brister men själv läser jag Juul med stor behållning trots mina slipade genusglasögon, och ju mer jag läser ju tryggare och mindre ängslig förälder blir jag, skriver Nina Ruthström i sin replik. Han serverar inte några koncept utan uppmanar oss föräldrar att sluta göra oss till så förbannat och slappna av och lita på oss själva.

I år kommer Juul ut med en ny bok om just pappan: "Pappa: Nya utmaningar som man och partner". Då får vi på riktigt se vad han går för gällande jämställdheten. Det blir spännande! skriver hon.

Läs mer ...

Femtio nyanser-trilogin

"Bullshit att kalla de här böckerna för feministiska"

Nu finns hela "Femtio nyanser"-trilogin på svenska. Böckerna har sålt fler exemplar än Harry Potter och givits ut i nästan 40 länder. Författaren har sagt att böckerna stärker kvinnor eftersom de skildrar en kvinna som upptäcker sin egen styrka och sexualitet – och att hon innerst inne är väldigt stark. Men att kalla trilogin feministisk "är fullständig bullshit", tycker Nina Ruithström. "EL James spär i stället på myten om mannen som kall, kåt och sexuellt aggressiv och kvinnan som ovetande och oskuldsfull. Jag tycker det är osmakligt att romantisera den våldsamma stalker-typen som i vår patriarkala värld inte alls är en fabel utan en otäck sanning," skriver hon.

Läs mer ...

Genusläsning av "Håkan Bråkan och den stora fasan"

"De förstärker myten om att män är från Mars och kvinnor från Venus"

Nina Ruthström läser den femtonde boken om Håkan Bråkan – och blir heligt förbannad. ”I hela den här historien behandlas killar och tjejer som två olika sorters varelser. Författarna spelar på och överdriver de stereotyper som vi moderna människor har förstått baksidan av och vill motverka. Jag blir vansinnig på författarna som skrivit och jag blir arg på förlaget som valt att ge ut den här boken” skriver hon.

Läs mer ...

Slutreplik - Nina Ruthström

"Tänk till lite extra när ni vänder er till barn"

Nina Ruthström mötte en flod av engagerade kommentarer, och fick repliker från både författarna själva och från läsambassadören Johan Unenge, när hon skrev sin debattartikel om senaste Håkan Bråkan boken här på LitteraturMagazinet. Nu skriver hon slutreplik:

"Jag är övertygad om att böcker, filmer, serier osv har stor inverkan när vi skapar oss vår världsbild. I den här boken att det är ok för pojkar att bete sig illa, föraktfult och elakt mot flickor och vi lever i ett samhälle där kvinnor inte räknas i samma utsträckning som män."

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av I kroppen min - Vägsjäl, Kristian Gidlund

"En bok man inte kan kritisera – men jag gör det ändå"

Han yttrade ofta att hans död kommer snart och den kommer inte att vara vacker. Men vilken död är egentligen vacker?"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Gidlunds nya bok träffar rätt i magen – men är också bitvis tillrättalagd och klyschig. Aldrig har jag läst något så vackert om något så fult. Fast jag är inte bara imponerad och rörd. Jag vill egentligen inte vara kritisk till en författare som nyligen dött – och som dessutom påpekar att han skrev för sin egen skull. Men jag kan inte låta bli. "I kroppen min, vägsj&a...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Boken om Malalas kamp inspirerar

Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna, Christina Lamb
Jag blir rörd av att läsa om hennes beslutsamhet och styrka trots sin ringa ålder"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Starka känslor när ett barn mister en förälder

Himlen suger, Andreas Hasselberg
Jag får kämpa med att hålla känslorna i schack under läsningen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

En bok att ha till hands som en peppande syster

Bit inte ihop! : sätt gränser på jobbet, Rebecka Bohlin
Med stor kunskap och noggrant arbete har författarna lyckats få på pränt vad alla kvinnor bör veta och ta hänsyn till för att rusta sig mot diskriminering"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

LitteraturMagazinets recension av Bumbum klättrar högt, Ann-Christine Magnusson

Moderna pekböcker med bra sensmoral

Jag förnimmer en lugn behaglig känsla när Bumbum hänger med sin pappa"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
"Bumbum klättrar högt", "Bumbum bygger en snögumma" och "Bumbum åker fort" är tre behändiga böcker där en till tre rader stor skrift på varje uppslag möter en bild. Bilderna är fotografier av mjukisdjur: lejonet Bumbum och hennes pappa som gör saker tillsammans. Det glädjer mig att att huvudfiguren Bumbum är en tjej eftersom barnböcker oftare handlar om en kille. Rollinnehavarna i dessa tre böcker ä...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Härligt geggigt och långt ifrån den polerade ytan

Det mest förbjudna, Kerstin Thorvall
Språket, öppenheten och modet träffar mig rätt i hjärtat!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Skitnödig prosa som ändå räcker hela vägen

Igelkottens elegans, Muriel Barbery
Jag funderar på om Barbery är lika snobbig mot sina elever som mot sina läsare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Möte med en en lekfull och sprallig tjej

Emilia på bondgården, Anna Dunér
Det blir många pluspoäng för den här söta lilla sagan som varken är dramatisk eller storslagen men finurlig och genomtänkt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

LitteraturMagazinets recension av Nattönskningen, Anne B. Ragde

Välskrivet men ointressant

Hon beskriver män som objekt vilket säkert har ett gott syfte med tanke på den uppsjö som finns av kvinnlig objektifiering"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Det är alltid av godo med romanfigurer som trotsar normen. I den här finns det två. På baksidan av den här boken beskrivs "Nattönskningen" som en kärleksroman. Men jag skulle säga att kärlek handlar den minst av allt om. Den skickliga musikjournalisten Ingunn är en ensam och rädd människa som saknar mod att älska. Hon håller sig flytande med impersonell sex, använder vitt vin och gin som stomme och lå...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

För dig som vill utvecklas som förälder

Livet i familjen : om det viktiga samspelet, Jesper Juul
Jag älskar att Jesper Juul dödar myter som att föräldrar "ska" gå runt med dåligt samvete och att barn "trotsar" "

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Utvandrareposet är det bästa jag läst!

Utvandrarna, Vilhelm Moberg
För mig står det klart att Vilhelm Moberg var feminist"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Viktigt om samhällets skuggsida

Yarden, Kristian Lundberg
Det är smärtsamt att läsa den här boken. Uppenbart är att det också var krävande för Lundberg att skriva den"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

LitteraturMagazinets recension av Jag vill ju vara fri, Annika Persson

Riktigt nära en stor och modig kvinna

Vemod. Beundran. Sorg och ilska. Jag känner mycket när jag tar del av Lena Nymans delvis destruktiva historia"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Den här biografin har journalisten Annika Persson gjort med hjälp av av 17 papperskassar brev, dagboksanteckningar, anteckningar och memoarutkast som Lena innan sin bortgång lämnade in till Musik- och teatermuseet.  Det är en kaxigt gul liten bok, enkel att komma in i – kanske så som somliga uppfattade Lena Nyman. Men innehållet är stort och fängslande, en blandning av fint och fult som väcker starka känslor. Det &a...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Humor och klokskap förpackat med för mycket dårskap

Våtmarker, Charlotte Roche
Jag kämpade emot så det tog ett bra tag innan jag fick avsmak, men tillslut lyckades hon få även mig att rynka ogillande på näsan"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Boken jag ska tvinga mina barn att läsa

Hungerspelen, Suzanne Collins
Frågan är om jag har läst någon annan skönlitterär bok som är lika befriad från könsroller och en manlig norm"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Det osar sexism om den här romanen

Stilla kaos, Sandro Veronesi
Han beskriver alltid en kvinna genom att värdera hennes utseende"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Ruthström

Recension av Välkommen ut på andra sidan, Annamaria Jansson

Lättläst relationsroman med feministisk touch

Att den inte når djupt in samt att vi får läsa om hur tjejerna dricker vin och bär pumps och Acnejeans gör att det osar chick lit"
Välkommen ut på andra sidan är en relationsroman om tre tjejer som snart bli trettio. De bor alla i en större stad, har bra jobb, ser bra ut, har vänner och hamnar i en kris. Malin har förlorat sin mamma och har sorg. För att slippa tänka på det festar hon och låter ett one-night-stand avlösa det andra. En kväll får hon med sig Tom hem, som våldtar henne. Lovisa lever sitt drömliv med Viktor. Han &aum...
Recension av profil: Nina Ruthström

Suggestiv prosa om det svenska folkhemmet

Sörja för de sina, Kristina Sandberg
Jag anser att författaren borde belönas mångfalt för denna beundransvärda berättelse"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Rekord i ordbajseri – trots goda intentioner

Blå koral, Louise Boije af Gennäs
Tanken är god, men bristen på humor och skärpa i språket samt den enorma mängden sidor gör att det blir platt fall"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Vemodig roman som äter sig in

Att föda ett barn, Kristina Sandberg
Det händer inte mycket, och det som väl händer har jag läst förut. Det är närmast en 500 sidor lång inre monolog. Ändå är det en av de bästa böcker jag läst i år"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Recension av Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Flams lägger krokben för de djupa analyserna

Bitvis kommer vi nära och Andreas lämnar ut sig men återigen känns det inte helt äkta och som att vi får ta del av del selektiva sanningen"
Andreas Lundstedt fick reda på att han var hiv-smittad i slutet på 90-talet. Efter det följde tio år med självförakt och destruktivt leverne. "Mitt positiva liv" är en självbiografi som bekräftar att nu är han ute på andra sidan, där hiv inte är något att skämmas för. Jag var inte speciellt lockad av att läsa om Andreas, den überspralliga diskoartisten. Men efter att ha sett Jonas Gardelss ...
Recension av profil: Nina Ruthström

Fint möter fult

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött, Alex Schulman
Gång på gång överraskar han då han vågar skriva tankar och åsikter om till exempel andra personer som han med all sannolikhet kommer att behöva träffa"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

En tramsig skräpbok – men likväl en ligguppvärmare

Femtio nyanser av honom, EL James
Jag sätter den intelligenta kritiskt tänkande delen av min hjärna i mode "off" och sen njuter jag"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Det känns otidsenligt när pappa Åberg går för långt

Skratta lagom sa pappa Åberg, Gunilla Bergström
Jag upplever det smaklöst att lura barn att en vuxen slår"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Recension av Modershjärtat, Katerina Janouch

För mycket spänning ger omvänd effekt

Tyvärr framkallas inga andra känslor hos mig. Jag blir varken glad, ledsen, arg eller lycklig"
Katerina Janouch roman "Modershjärtat" är den femte boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Jag har inte läst det tidigare böckerna i serien. I den här boken har Cecilia har precis fått sitt femte barn och är föräldraledig. Plötsligt blir hennes mormor Sonja påkörd och skadas allvarligt. Det visar sig att händelsen inte var en olycka utan en av en rad händelser som ska drabba Cecilia och hennes familj. Fö...
Recension av profil: Nina Ruthström

Humoristiskt och nytänkande

Värsta syrran, Kristina Murray Brodin
Och så till det bästa av allt. Språket. Jag älskar att Ali pratar slang"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Magisk berättelse där tre livsöden vävs ihop

Timmarna, Michael Cunningham
Jag skulle vilja kalla den här boken fulländad. Trots att den sträcker sig över endast 220 sidor innehåller den allt jag kan önska, och lite till"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Charmigt, utan stereotyper

Pom och Pim, Lena Landström
Trots höga förväntingar blir jag positivt överraskad "

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Recension av Himmel, helvete och allt däremellan, Anna Kåver

Uppgradera din känslomässiga verktygslåda

Författaren använder sig av en metafor som jag faller för. Vi ska tänka oss att vi alla befinner oss i en båt på ett hav"
Jag känner mig klok och balanserad efter att ha läst Anna Kåvers bok om känslor, som heter "Himmel, helvete och allt däremellan". Anna Kåver är legitimerad psykolog. För mig som är en "känslomänniska" det vills äga känner ofta och mycket, är det av stort värde att öka kunskapen inom området. Jag får ibland höra att jag är "för känslig" vilket är ett tråkigt och...
Recension av profil: Nina Ruthström

Sakligt om det värsta som kan hända

Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak, Pigge Werkelin
En läsvärd bok för de som berördes av tsunamin eller som förlorat någon närstående på annat sätt"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Nina Ruthström

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4