Recension av Sanna kvinnor , Anne Charlotte Leffler
Viktiga frågeställningar om kvinnans väsen
Anne-Charlotte Leffler var en av tendensdiktarna under 1880-talet. De skrev pjäser, noveller och romaner om aktuella samhällsproblem, främst det som rörde kvinnans frigörelse. Under 1890-talet kom denna litteratur att falla i onåd efter att tidigare ha varit ytterst i ropet: det var Leffler, Stéenhoff och Agrell som sattes upp på Dramaten, inte Strindberg!
Idag har Leffler och hennes likar länge varit bortglömda, men på sistone har de fått en renässans. Rosenlarv har gett ut många gamla böcker och pjäser har satts upp igen på teatrarna. Bra så! "Sanna kvinnor" har mig veterligen inte återutgivits ännu, men det kommer förhoppningsvis eftersom återuppsättning på scen redan har ägt rum på Fria Teatern.
"Sanna kvinnor" handlar om en familj som en gång i tiden hade gott om pengar, men där fadern undan för undan har spelat bort så gott som allt. Nu finns det bara kvar några obligationer, som modern fått testamenterade till sig med uttryckligt förbehåll att de inte ska användas till spelskulder. Nyligen har det också kommit en lagändring i Sverige som innebär att kvinnan får ha egendom som mannen inte har förfoganderätt över, men den omvälvningen är ännu inte förankrad i människorna.
Dottern Berta, däremot, ser den nya lagen som sin sista och enda chans att rädda undan en smula pengar så att familjen inte går under av skulder. Dottern förmår modern att skriva över pengarna på henne, men frågan är om det räcker i en värld där modern fortfarande inte tror sig ha rätt att göra det – och där kärleken ska förlåta alla felsteg.
"Sanna kvinnor" kan synas inaktuell, men den är full av aktuella frågor ifall man bara skrapar lite på ytan. Dessutom är denna pjäs en ordentlig genomgång av termen “sann kvinna”. Vem är den sanna kvinnan? Modern, som försakar sig? Berta, som uppoffrar sig för modern men annars är bitsk och härdad? Systern, som just har upptäckt att hennes man är otrogen och inte vet om hon ska förlåta eller inte? Hur är en sann kvinna? Finns det en “sann” kvinna eller är det bara en konstruktion som används av människor med olika syften bakom orden?
Jag kan absolut rekommendera "Sanna kvinnor", som finns upplagd på Dramawebben. Bara att ladda ner och läsa! Men låt bli att ögna i handlingsreferatet på Dramawebben, om du inte vill veta slutet…
Mottagen: 21 september 2012
Anmäl textfel