LitteraturMagazinets recension av Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv
Få saker associeras lika starkt med julen som doften av glöggkryddor och få presenter är lika välkomna som en egentillverkad flaska glögg. "Glöggboken" kan bli en bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen och den uttjatade pepparkakan med grönmögelost.
Boken innehåller så klart recept på glögg, från saftglögg till starkvinsglögg, men också recept på drinkar som innehåller glögg. Därefter följer recept på tillbehör till glöggen, både plockmat och godis för att göra alla smaklökar nöjda. En del recept innehåller glögg, andra kompletterar glöggens kryddor och sötma med helt andra smaker. I ett avsnitt berättar personerna bakom boken och ytterligare några matskribenter om sina bästa glöggminnen och delar med sig av ett kärt recept.
Jag gillar böcker som snöar in på en enda företeelse eller ingrediens men föredrar när det görs med måtta. En bok om glögg i stort format på fyrahundra sidor hade jag nog varken läst eller använt. "Glöggboken" är en liten nätt bok med luftig och lagom julig layout som känns alldeles tillräcklig. Den är inte för djuplodande även om man får lära sig en hel del om glöggens historia och de klassiska kryddorna. Recepten är också lagom, både till antal, svårighetsgrad och innehåll. Det är ganska klassiska smårätter, bakverk och smakkombinationer som har fått en extra twist utan att för den sakens skull bli extrema. Det här är en bra grundbok för den som vill prova att göra egen glögg och bjuda på någonting till - och en särdeles lämplig present i adventstid.
Erika Wallman
Mottagen: 23 november 2013
Anmäl textfel