LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Stjärnlösa nätter, Arkan Asaad
En bok som provocerar
En arg ung man i tjugoårsåldern som övergivits av sin (svenska?) mamma och befinner sig i ständig konflikt med sin kurdiske far försöker kämpa sig fram till ett eget liv. Men det är svårt att veta vad han vill och vad som är möjligt.
Han övertalas till att följa med fadern och syskonen på en resa till släkten i Kurdistan. Väl där manipuleras, pressas och slutligen tvingas han gifta sig med sin kusin.
Medan han väntar på att hans fru skall få inresetillstånd i Sverige lämnar han henne ensam i Syrien. Han själv avreagerar sig under tiden med alkohol och lösa förbindelser tills han slutligen förälskar sig i en kvinna “han valt själv”.
Jag har svårt att engagera mig för denna förvirrade självupptagna kille men lider med hans unga fru som blir så extremt ensam och får sitt liv förstört på ett sätt som inget skadestånd i världen kan råda bot på.
Uppläsningen är i full harmoni med handlingen. Författaren lyckas verkligen gestalta denna bortskämda svenska kille och hans högljudda protester mot alla krav på ansvar och hänsyn. Uppläsningen framkallar den arge, förtvivlade man som har så svårt att hitta fotfäste i sin familj, sin släkt och i det land han bor och växte upp i.
Rytmen i berättelsen är den typiska förortssvenskans även om språket egentligen är korrekt svenska. Det är en helt annan röst vi får höra i författarintervjun efter uppläsningen av själva romanen vilket gör det lättare att inte blanda ihop romanens jag-person med författaren själv.
Det är intressant att rikta uppmärksamheten mot första och andra generationens svenska killars utsatthet och visa på att även de kan bli påtvingade äktenskap med någon föräldrarna valt. Men att jämföra detta med kvinnorna som mördats av sina nära släktingar för att de velat leva sina egna liv tycker jag saknar proportioner. Boken sägs ha verklighetsbakgrund och jag känner själv unga män med kurdisk eller pakistansk bakgrund som blivit bortgifta med kusiner i ursprungslandet. Det blir ytterst sällan lyckliga äktenskap. Många livsöden söker här sina berättelser och det är tacksamt att de börjar komma.
Jag är betydligt äldre än de “gamla damer” författaren tror kommer att läsa hans bok och tillhör inte den unga målgrupp författaren önskar rikta sig till. Ibland provocerar en bok mig så mycket att jag fortsätter att tänka på den länge efter läsningen. Kanske glömmer jag den aldrig. Detta är helt klart en sådan bok.
Mottagen: 23 maj 2013
Anmäl textfel