LitteraturMagazinets recension av Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg
Vintern är mer än bara jul och nyår
Åsa Swanberg och Malou Holm har gjort flera vackra matböcker tillsammans och det här är inget undantag.
Vintern är lång i den här boken, den börjar på hösten med flera mustiga men fräscha grytor och slutar på våffeldagen i mars. Däremellan firas advent, jul, nyår, alla hjärtans dag och fettisdagen. Så skiftande godsaker som citrusfrukter, fisk, rotfrukter och bullar får egna så hyllningskapitel. Helt enkelt för att de är som godast denna årstid eller gör oss väldigt gott i vintermörkret. Det ges en mängd förslag på hur man kan variera semlorna och hur man kan använda saffran - det senare är välkommet då jag är innerligt trött på alla recept på saffransskorpor. Julbordskapitlet är befriande kort, man slipper utfyllnadsrecept om ägghalvor och hur man steker prinskorv och författarna har inte känt sig tvingade att hitta på nya syltor och snapsar för att sticka ut. Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet.
Det är rustikt och inga krusiduller, vare sig i recept eller foto - så här kan det se ut även när du och jag garnerar och dukar fram. Ändå är det så vackert, uppslag efter uppslag. Recepten känns valda med hjärtat (och det är kanske därför en Chili con carne smugit sig in i kapitlet om fisk och rotfrukter?). Det är personligt skrivet utan att bli smetigt, precis som i föregående böcker. Det är bara att konstatera att upphovskvinnorna har hittat sin vinnande formel.
Erika Wallman
Mottagen: 23 november 2013
Anmäl textfel