LitteraturMagazinets recension av Känn igen 25 myror och andra småkryp, Björn Bergenholtz
Härliga handböcker om djur och natur
Inte så många att det känns näst intill omöjligt. Inte heller för få så att det känns onödigt. Var hamnar vi då, vid vilket antal? Författaren och illustratören Björn Bergenholtz tycker att 25 är ett bra antal och har utifrån detta skapat en härlig bokserie med handböcker för barn i förskoleåldern och strax däröver.
Den senaste boken uppmanar läsaren att känna igen 25 myror och andra småkryp och tidigare titlar i serien uppehåller sig vid bland annat däggdjur, träd och buskar, strandfynd samt fåglar. Sammantaget har serien växt till tiotalet titlar kring djur och natur.
I den föreliggande volymen kommer ett förstoringsglas väl till pass. Björn Bergenholtz återger insekterna och småkrypen i sin naturliga storlek, eller rättare – i sin brist på storlek. Bladlusen och den gula tuvmyran syns knappt. Men författaren avslöjar var man lättast träffar på dem, om man vill gå på spaning. Och det vill man gärna när man läser böckerna eftersom författaren både skriver engagerande och initierat om naturens allra minsta. Dessutom får vi veta vad som skiljer ett småkryp från en insekt.
Varje sida rymmer ett småkryp eller en insekt i naturlig storlek, varsamt illustrerad i en blandteknik. Men uppslagen rymmer även till exempel närbilder och miljöer där småkrypen lever. Texten är sparsmakad men full av underhållande fakta. Dessutom är det ett intressant urval som Björn Bergenholtz har gjort när han presenterar 25 av de tusentals insekter och småkryp som finns. Spottstrit, dödgrävare och riddarskinnbagge ligger liksom inte längst fram om jag skulle rabbla upp småkryp från Sveriges natur. Och givetvis är det just detta som gör boken och bokserien så bra och underhållande. Vi lär oss tillsammans – ung och gammal.
Mottagen: 22 september 2013
Anmäl textfel