Hon ger ut sin andra bok om åldrande
Bodil Jönsson: "Vi som är äldre idag har vunnit en vinstlott"
Förra året kastade sig Bodil Jönsson in i debatten kring åldrandet i boken ”När horisonten flyttar sig – om att bli gammal i en ny tid”. Hon har sedan dess rest land och rike runt och pratat om den nya ålderdomen. Nu kommer uppföljaren, ”Tid för det meningsfulla”.
Under intervjun kör hon på i 140 och låter nästan som en profet. Det är lätt att föreställa sig hur hon kan få ett helt auditorium med nedslagna pensionärer att förvandlas till ett gäng rakryggade, brett leende livsnjutare. Det är i alla fall så hon själv beskriver att det går till när hon reser land och rike runt och pratar om åldrandet.
Varför ville du skriva en till bok om åldrande?
– Jag hade inte tänkt fastna i det här. Det började med att jag själv blev pensionär för tre år sedan och insåg vilket oerhört intressant och stort område det är. De förändringar som sker vad gäller åldrandet är så stora och nya att man bara kippar efter andan. Vi har föreställningar om åldrandet som inte längre är sanna! För mig har det nästan varit en självklarhet att jag ska få se mina barnbarn växa upp och bli vuxna. Så var det inte i tidigare generationer. Vi lever längre och är friskare än någonsin tidigare samtidigt som vi är kvar i föreställningar om att livet är slut vid 70, säger hon.
Vad är det viktigaste budskapet du har till pensionärer i Sverige idag?
– Att man ska värna om tiden man har för det meningsfulla. Det meningsfulla blir viktigare när man blir äldre eftersom hjärnan är bättre på att sålla ut vad som är meningsfullt. Man har varit med om så mycket och det finns så mycket att ösa ur. Hjärnan har utvecklats och hittat vissa banor. Man är bättre på att skilja ut vad som är viktigt för just en själv – och man vågar stå för det. Det här vill jag göra! Så här vill jag ha det!
Vad gör man om allt ändå känns meningslöst?
– Det kan förefalla som om saker och ting är väldigt statiska och omöjliga. Och visst är det en del av de äldre som har ett antal svårigheter. Många är friska men det finns också en del som är sjuka och behöver hjälp. Men man är aldrig hundra procent sjuk!
– En del åldersdepressioner beror också på hur världen ser på en när man blir äldre. Vi har trissat upp arbetslivet så mycket att många människors identitet är kopplad till jobbet. När man träffar nya människor säger man vad man heter och vad man jobbar med. Det kan vara ganska påfrestande av bli av med den där identiteten som kan gå djupt i personligheten.
– När jag föreläser brukar jag fråga folk om de är något de kan nu som de inte kunde för fem år sedan. Då skiner de flesta upp. Man har föreställningen att man håller på och avvecklar sig själv. Men livet är ett livslångt lärande. Mycket handlar om inställning och förväntningar. Man kan inte ändra allt i ett stort steg, man får ta små, små steg och bryta upp de negativa spiraler man gått in i.
Boken riktar sig även till yngre. Vad är det viktigaste budskapet till de som är stressar omkring mitt i livet?
– Titta dig omkring och umgås med äldre människor och fråga dig varför du ska göra allt just nu? Det finns ingen anledning att förlägga all stress till en del av livet. Om man inser hur långt livet är behöver man inte stressa lika mycket. Det är inte så att allt bara bli sämre när man blir äldre, mycket blir faktiskt bättre. Tänk efter själv. Se glädjen i att livet inte bara är en utförsbacke! Livet måste levas!
Hur lever du själv just nu – lever du som du lär?
– Jag lever ett intensivt liv. Jag tänker, skriver och testar idéer på människor. Men jag arbetar mindre nu för jag har pensionerat mig. Men visst, jag reder ut för mig själv vad som är meningsfullt. Gör man saker man inte vill göra slår det tillbaka på en själv!
Anmäl textfel