Visa standardvy Visa omslagsvy
Saker man hittar i gamla böcker.
Nu blir det Pippi. I maj är det 70 år sedan boken kom ut första gången och ny utgåva med reviderad text och restaurerade färgbilder ges ut. Ska bli spännande att se hur den ser ut! #hanna_lm
Tidskast
När jag jobbar i antikvariatet blir det så tydligt det här med tid. Tiden som passerar. Tiden som en vågrörelse. Hur ingenting är nytt under solen.
"God jul Lasse-pojken från mamma och pappa 1953" står det i en bok. Lasse måste vara en ganska så mogen man vid det här laget – om han lever. Men en gång var han mammas och pappas lilla pojke.
Och alla dessa memoarer skrivna av människor som en gång var viktiga samhällsmedborgare/ journalister/ advokater/ ambassadörer. Som berättar om sin tid i hetluften. Nu ganska så bortglömda. Tror få unga människor skulle känna till deras namn.
Ett gulnat tidningsutklipp faller ut ut boken, daterat 1986. Någon har velat spara en recension.
Ett barn har lekt med en gammal utgåva av "Ture Sventon och Isabella" – gjort om boken till leksaksbiblioteksbok med hemgjort utlåningkort längst bak.
Tiden bara går. Och allt kommer igen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #biografier #memoarer #tid
Kontraster...
En bok kan bestå av dagboksanteckningar från ett fängelse, som Mohamedou Ould Slahis ögonvittnesskildring inifrån Guantánamo-fängelset på Kuba. En bok kan också vara "glitter, glamour och röda mattor så långt ögat når" som säljtexten lyder på baksidan av sjunde delen av shopaholic-serien av Sophie Kinsella.
Lika som bär
Såklart går det trender i allt, även i bokomslag.
Jag kan inte låta bli att roa mig med att jämföra omslag och hitta likheter. Vad sägs om de här, alla utgivna 2014 på tre olika förlag?
Hurra! Just i natt behöver jag inte sova!
Ibland får jag för mig att jag inte behöver sova. Tänk så lustigt, men just den här natten klarar jag mig på fyra timmars nattsömn! Hurra, då får jag fortsätta att läsa och BEHÖVER INTE släcka lampan före midnatt!
Vet inte vad det är för självdestruktiv mekanism som drar år igång. Men den är väl samma sorts feltänk som slår till när man plötsligt får för sig att JUST IDAG får jag äta hur mycket godis jag vill. Eller JUST IDAG kan jag hoppa över träningen. Hjärnan konstruerar ett alternativ till det egentligen enda vettiga att göra i en viss situation. Just i stunden verkar det dessutom helt logiskt.
Boken som kickade igång mitt sömnförstörande läsande i natt var "Herr Isakowitz skatt" av Danny Wattin, en slags märklig blandning av feelgood-humor och allvarlig och brutal släktkrönika som bland annat utspelar sig i Tyskland på 1930-talet.
Men mellansnacket till denna överjävliga historia är desto trevligare, förlagt till nutid med mysigt munhuggande mellan en pappa, hans son och hans sonson.
Danny Wattin gläntar bara på dörren till helvetet. Det bränner till men just då vänder vi åter till den trygga nutiden och hämtar andan. Som läsare förstår man ändå.
Vi vet att det inte finns några gränser för vad människor i flock kan övertygas om att göra.
Det finns så många exempel.
Och någonstans har det kanske ett samband de där logiska kullerbyttorna som vi alla gör i vardagen, i större eller mindre utrsträckning.
Just i natt kan jag läsa.
Just idag kan jag äta godis.
Just i dag kan jag titta bort.
1938 tänkte nog många tyskar att just idag känns det helt rätt att plundra grannens hus, spotta på den som man tidigare handlade mat av och knuffa omkull små barn.
"Herr Isakowitz skatt" har precis kommit ut i pocket. Rekommenderas!
Avdelning: Feelgood Taggar: #sträckläsning #nattläsning
Astrid Lindgren avskydde all nationalism
Astrid Lindgren avskydde innerligt indelandet av människor efter nationalitet.
Under hela Andra världskriget skrev hon en "krigsdagbok" där hon bland annat klistrade in tidningsurklipp. Hon visste inte vem hon skulle hata mest – Hitler, Mussolini eller Stalin. I ett brev till väninnan Louise Hartung i slutet av 1950-talet understyker hon var hon står. Bilden är från sidan 277 i biografin "Denna dagen, ett liv".
Avdelning: Fakta Taggar: #nationalism #biografi