LitteraturMagazinets recension av Dirigenten från S:t Petersburg, Camilla Grebe
Spännande om maffiametoder och nyrikedom i den ryska affärsvärlden
Djungelns lag gäller i den ryska affärsvärden. Starkast vinner. Metoderna för att bli rik och behålla rikedomen varierar. För den som hotar den politiska makten går det snabbt utför. Så skulle man kunna sammanfatta bakgrunden i ”Dirigenten från Sankt Petersburg”.
Det här är den första boken i en trilogi kallad ”Moskva noir” av Paul Leander Engström i samarbete med Camilla Grebe.
Det var med lite blandade känslor jag öppnade den här boken. Jag erkänner att det var Camilla Grebes namn som lockade mig. Hon har givit ut tre spänningsromaner tillsammans med sin syster. Paul Leander Engström har skrivit historien och inspirationen till boken har han hittat i Ryssland, där han arbetat som underrättelseagent, entreprenör och finansman i mer än tio år. Tillsammans med Camilla Grebe har han bearbetat manuset och resultatet är riktigt, riktigt bra. Det blev en mycket intressant bok även om den inte når upp till nivån nagelbitare. Det går att härleda några av händelserna, även om de är modifierade, till vad som nått även mina öron i nyhetsflödet.
Den svenska advokaten Fredrik Kastrup jobbar i S:t Petersburg och hjälper en rysk klient att registrera ett bolag i landet. Motvilligt accepterar Fredrik att arvodet består av två procent aktier i det nystartade bolaget och ett löfte om att sälja tillbaka aktierna om Fredrik skulle vilja avyttra dem i framtiden. Den, som Fredrik tror, korrekte affärsmannen tillsammans med affärsmannens chaufför försätter Fredrik i en situation där han blir tvungen att skjuta en människa. En hållhake som ska garantera att löftet hålls.
Många år senare jobbar Fredrik i Moskva, är gift och har en dotter. De umgås gärna med Tom Blixen, en svensk finansman på investmentbanken Pioneer Capital. Tom lever i självvald exil från sin familj efter en olycka. Nu meddelar Fredrik att han beslutat att flytta till London med familjen. Ungefär samtidigt får Tom ett uppdrag för det stora ryska oljebolaget Rus-Oil, ett uppdrag som är viktigt för den firma han jobbar i. Rus-Oil har begärt att Tom ska ha hand om affären. De köper 49 procent av aktierna i ett företag för en svindlande summa. Nu fattas bara två procent för att helt kunna kontrollera bolaget.
En väsentlig aktör i romanen är det stora ryska oljebolaget Rus-Oil ägt av oligarken Romanov. Här går det inte att låta bli att dra lite paralleller till verklighetens bolag Yukos. Dess ägare, den stenrika Mikhail Chodorkovski, anklagades för skattebrott och penningtvätt. Han hade politiska ambitioner och utmanade Putin – vilket ingen verkar göra ostraffat. Kanske är han skyldig till brott också, vem vet, men det ryska rättssystemet verkar gå på lite lösa boliner. Rysk polis stormade iförda rånarluvor och skottsäkra västar Yukos 2003. Chodorkovski dömdes till nio års fängelse, och senare fick han påbackning på straffet. Han var på väg att ge sig in i politiken med sikte på presidentposten. Bolaget förstatligades.
Boken innehåller flera händelser som vagt påminner om notiser i nyhetsflödet. Den är väldisponerad och allt som allt är det ett fruktsamt samarbete mellan författarna. Boken är en bra inledning till en kommande trilogi och jag ser fram emot nästa berättelse. Det är intressant att läsa en historia som är förlagd till Ryssland, ett samhälle som ännu så länge avviker en hel del från vårt eget.
Mottagen: 25 juni 2013
Anmäl textfel