LitteraturMagazinets recension av Kassandra, Carin Bartosch Edström
Annorlunda och oförutsägbar deckarhistoria
Det fantastiska omslaget gör att jag formligen kastar mig över den här boken.
Omslaget påminner om ett medeltida stilleben. Fotografiet av Fredrik Ödman visar böcker, mediciner och sprutor, som associerar till bokens berättelse av Carin Bartosch Edström. Dödskallen får representera dödsfallen och genom fönstret visas ett festfyrverkeri. Det här är ett av de bästa omslag jag sett. Dessutom visar sig boken vara riktigt intressant.
Här får jag en spännande lite annorlunda och oförutsägbar deckarhistoria, en oväntad, eller för mig främmande miljö, som beskrivs så utförligt att jag känner mig förflyttad i tid och rum, och så naturligtvis ett målande och bra berättarspråk. Carin Bartosch Edström här tidigare skrivit "Furioso", en deckare som jag bara måste läsa.
Den här berättelsen börjar med disputationsfesten när en ung läkare, Alexander Seher, vinner sin doktorstitel. De flesta är överens om att han inte förtjänar den. Hur kommer det sig då att avhandlingen ändå lovordas av opponenten Tore Kollberg som mer eller mindre coachar Alexander genom disputationen. På festen kommer intrigerna inom psykiatrin upp till ytan.
Alexanders mentor är välkänd. Han heter Ragnar Taljéus och är den man som lanserat och ligger bakom Taljéus syndrom. Ett syndrom som ligger till grund för behandlingshemmet Lejonporten och byggdes upp av Alexanders far och Ragnar. Det är ett behandlingshem för topparna inom affärsvärlden och de som varken kan eller vill "klappa igenom" och försvinna från rampljuset. Här får de i stället för skymfen av en psykisk diagnos terapin inlindad som stärkande samtal, mental träning, ledarskapsteori med mera, för att de sedan ska kunna återvända till hetluften. Pengarna flödar och Ragnar har även vunnit berömmelse som teve-doktor.
Författaren låter oss ta del av en intrikat historia med pengar, makt, läkemedelsmissbruk och sexuella spänningar och oetiska tester av läkemedel på människor. Naturligtvis finns här ond bråd död och kommissarien Ebba Schöder får även lägga pusslet med trettio år gamla bitar för att lösa kriminalgåtan.
Det är en spännande historia som höjer sig över bruset bland kriminalromaner.
Mottagen: 13 mars 2014
Anmäl textfel