LitteraturMagazinets recension av Riddare och drakar, Christina Björk
Perfekta godnattsagor för små riddarfantaster
Sju sagor om sju olika riddare som på olika sätt bekämpar varsin drake. Där har vi det enkla upplägget i boken "Riddare och drakar" som är en slags fristående uppföljare till "Prinsessor och drakar" som hade samma upplägg.
Eva Eriksson har gjort de fina illustrationerna och skapat sju sympatiska och olika små riddare i samma ålder som målgruppen, alla möjliga att identifiera sig med. Miljöerna är ålderdomliga och drakarna läskiga och man får känslan av att delta i ett äkta medeltida äventyr.
Sex av riddarna är kända sedan tidigare genom myter och sagor men här har berättelserna förenklats, kortats ner och ibland förvrängts till något helt nytt. Jag upplever att berättelserna är krångligare än i "Prinsessor och drakar" vilket antagligen beror just på det historiska och mytologiska arvet som följer med och ska förklaras. Det är inte bara en pojke med ett svärd utan svärdet har ett namn och är tillverkat av en speciell smed. Även trollkarlar, djur och mytologiska varelser och växter dyker upp och ska förklaras på de få sidor varje saga får ta i anspråk. Det kan bli mycket att hålla reda på för en ung lyssnare eller läsare och som vuxen kan man få hjälpa till genom att förklara lite om Merlin och asagudarna och vapensköldarna i Riddarhuset - om man har kunskap om detta, vilket inte är självklart. Kanske hade ett extra kapitel om sådana saker varit en bra idé, inte minst för att stilla den vetgirige riddarfantastens nyfikenhet. Samtidigt är det alltid lika roligt att läsa de seglivade sagorna och myterna i nya tappningar, det visar vilken kvalitet de har inbyggd och vilka möjligheter det finns att själv skapa spännande versioner, eller helt nya äventyr. Kanske där riddarna och prinsessorna samarbetar.
Erika Wallman
Mottagen: 14 november 2013
Anmäl textfel