LitteraturMagazinets recension av Hur görs bebisar?, Cory Silverberg
Unikt om hur barn blir till
Om du undrar vad som skiljer denna bok från andra böcker om hur barn blir till så finns det bara ett passande svar: allt! Den här boken är, mig veterligen, helt unik genom att vara så genomgående normkritisk.
Den amerikanska sexualupplysaren Cory Silverberg presenterar nämligen bara vad som faktiskt behövs för att en bebis ska bli till. Det vill säga: en spermie, ett ägg och en livmoder där ägget kan växa.
Däremot presenteras aldrig varifrån spermierna kommer, eller varifrån äggen kommer. Inget sägs om att ägget skulle höra samman med livmodern eller att spermien skulle komma från pappan medan ägget och livmodern skulle tillhöra mamman.
Faktum är att ingenting sägs om kön över huvud taget. Det står att vissa kroppar har spermier, andra inte. Att vissa kroppar har ägg, andra inte. Att vissa kroppar har livmödrar, andra inte. Verkar det fånigt? Jag tycker att det är alldeles underbart.
Som transperson är jag dagligen medveten om att min kropp inte stämmer överens med något biologiskt kön. Jag är man och har manliga könshormoner, men går runt med en livmoder inuti mig. Om jag inte tar bort den så kan jag bära ett barn men jag kommer fortfarande att vara en man. Är det svårt att förstå? Inte i Silverbergs värld, skönt nog.
Transmän kan få barn. Dina könsdelar har inte automatiskt att göra med vilket kön du faktiskt har. Kön finns på så många nivåer och det är fint att Silverberg har den medvetenheten.
Även på andra sätt är boken väldigt grundläggande och öppen. Det handlar om att en spermie och ett ägg måste träffas och berätta berättelser för varandra. Kanske i en kropp, kanske i ett provrör. Kanske genom inseminering, eller äggdonation, eller surrogatmödraskap.
Alla de här alternativen som jag har räknat upp faller utanför det som boken innehåller. Det får vara upp till de vuxna som läser boken med barnet att beskriva hur just det barnet kom till. Boken ger någonting att bygga vidare på.
Bilderna är fina och färgglada och visar upp alla möjliga sorters människor. Hudfärg, ålder, kön – spelar ingen roll. Illustratören Fiona Smyth lyckas få både ägg och spermie att se ut som häftiga figurer ur ett tecknat barnprogram.
Samtidigt är Silverbergs text en aning för pedagogisk och tillrättalagd. Förutom att själva ämnet i sig är spännande för ett barn så saknar jag en spänning och en lekfullhet i berättandet. En ambition att inte bara vara korrekt utan också våga busa lite med läsaren.
Mottagen: 2 april 2014
Anmäl textfel