LitteraturMagazinets recension av Blek kung, David Foster Wallace
Om tristessens plats i våra liv
Det är lika bra att säga det genast: "Blek kung" utspelar sig huvudsakligen på Skatteverket i Peoria, Illinois. Låter inte så fantasieggande? Grundliga redogörelser för olika snårvägar inom skattesystemet då? Kapitel med ändlösa fotnotsapparater som knaprar in på själva huvudtextens utrymme? Inte det heller?
“Är man immun mot tristess finns det inget i livet man inte kan uppnå”.
Varför talar vi så sällan om det tråkiga? Varför är det tråkiga tråkigt? Finns det något sätt att ta sig igenom ett själlöst, mördande enformigt arbete, kanske rentav få ut något av det?
David F. Wallace gick bort innan boken var klar. "Blek kung" är sammanställd av hans redaktör, som i inledningen ursäktar sig för sin bristande förmåga att sammanfoga delarna till den helhet Wallace själv skulle ha valt. Hur författarens egen vision såg ut går naturligtvis bara att spekulera kring.
Men "Blek kung" är ändå något utöver det vanliga. Texterna tvingar läsaren till uppmärksamhet – det långrandiga, sövande uppradandet av diverse funktioner inom Skatteverket, även kallat “Verket” – och så plötsligt en sats om något helt annat, något som hänger ihop med livet hos någon av de anställda.
Det händer aldrig något, inget klimax, men de små berättelserna om Verkets anställda ger människorna liv och bakgrund. Här finns det wallaceskt skruvade: en handläggare som omedvetet leviterar när han koncentrerar sig, spöken av tidigare anställda som uppenbarar sig utan att någon finner det märkligt, pojken som driver sin omgivning till vansinne genom sin patologiska godhet.
Det intressanta med "Blek kung" är att Wallace tar in tristessen som ett bärande fundament i berättelsen. Vissa delar är precis lika upphetsande att läsa som en deklaration, eller telefonkatalogen. Det är mördande tråkigt. Om man inte kan hitta ett sätt att ta sig igenom det. Som Wallace, som även är med som sig själv i boken, skriver: “den verkligt intressanta frågan [är] hur tråkighet kan vara ett så effektfullt medel mot uppmärksamhet. [...] det kan, vill jag hävda, finnas mer att hämta... som i ofantligt mycket mer, rakt framför oss, något som döljs av sin egen storlek.”
För vi må försöka undvika leda och tristess på alla upptänkliga vis, ändå finns den där, tålmodigt väntande. Hur påverkar den oss individuellt? Socialt? Politiskt? I "Blek kung" finns mycket att hämta, för den som tar sig igenom boken.
Slutligen är själva bokens utformning är värd att nämnas: liksom föregångaren "Systemets sopkvast" är den klädd i läckert knallfärgat danskt band, något som märkligt nog känns överensstämmande med boken i sig. Kanske ett tips för Skatteverket till nästa års deklaration?
Mottagen: 9 september 2012
Anmäl textfel