LitteraturMagazinets ljudboksrecension av En äkta man, Dennis Lehane
Ordrikt om lögn och tillit
Vad är detta för bok egentligen? Jag lyssnar till Dennis Lehane, ”En äkta man”. Den presenteras av förlaget som en spänningsroman.
De första två tredjedelarna är bara ett rakt, realistiskt, detaljerat berättande om en ung kvinna, Rachel, som lever vardagsliv i Boston men börjar leta efter sin far. Det är inget särskilt dramatiskt med det. Sökandet går sakta framåt, ett par kandidater avfärdas. Sedan blir hon god vän med den man som levde med hennes mor några år. Han vill vara hennes far, fast han inte är det biologiskt.
Vid efterforskningarna har Rachel kontaktat en privatdetektiv, Brian, som juste nog sagt att det fanns för lite att gå efter. Han ville inte skinna henne ekonomiskt. Denne man dyker upp senare och får en central roll i handlingen.
Jag vet att det behövs viss tid att bygga upp ett händelseförlopp, men här finns för mycket onödig bakgrundsinformation. Det är för många ord helt enkelt. Om romanen inte varit en ljudbok och jag läst den själv skulle jag ha slutat efter hundra sidor och gett upp.
Rachel gifter sig med Sebastian, men äktenskapet tar slut efter kort tid. Brian blir den man som är vid hennes sida under de år hon lider av panikattacker. Han leder henne tålmodigt framåt mot ett tillfrisknande. Men så inträffar något som får Rachel i gungning. Brian befinner sig på en plats långt från där han sagt att han ska vara. Han hade visserligen sagt att han hade en dubbelgångare, men den man hon ser har samma kläder som Brian på morgonen samma dag.
Om ni tar er igenom timmarna fram till detta blir ni vittne till ett grymt händelseförlopp parat med en mörk livssyn. Det handlar om tillit och lögn. Hur allvarlig är lögnen egentligen? Kan kärleken komma över den, även om den är grundläggande?
Det är förstås intressanta frågor, men det ger mig inte särskilt mycket. Jag nickar till emellanåt, och det beror inte bara på att Katarina Ewerlöf har en behaglig och nyanserad röst som passar för uppläsning.
Dennis Lehane är en ny bekantskap för mig, och jag kommer inte att förnya den. Han är född 1965 i Boston, där handlingen ofta tilldrar sig i hans böcker. Hans genombrott kom med romanen ”Mystic River” (Rött regn) 2001 som också filmatiserades. Lehane har även skrivit manus till tv-serier som The Wire, Boardwalk Empire och Bloodline.
Mottagen: 9 februari 2018
Anmäl textfel