LitteraturMagazinets recension av Medan han lever, Elaine Eksvärd
Träffsäkert och engagerande om att släppa skammen
Elaine Eksvärd driver byrån Snacka Snyggt, har skrivit ett flertal bästsäljande böcker i retorik och föreläser regelbundet. Hennes senaste bok "Medan han lever" handlar dock om ett betydligt tyngre ämne.
"Medan han lever" är en personlig, rakryggad och ärlig berättelse, om hur Elaine Eksvärd utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa som barn och vad det gjorde med henne som person. Men den handlar också om vad vi kan göra åt att så många barn drabbas.
Beskrivningar av barndomen i Bredäng varvas med nutida stycken från den rättegång där fadern står åtalad för ofredande, efter att ha skickat en film med sexuellt innehåll till den vuxna Elaine. Sannolikheten att fadern ska ställas till svars för det han gjorde mot sin dotter under hennes barndom är mindre. Det blir genom Elaines ord uppenbart hur svårt det är att döma någon för sexuella övergrepp, särskilt efter så lång tid. Ofta finns inga vittnen, inga fysiska bevis. Offren håller inte sällan tyst, av rädsla för att "hemligheten" ska komma ut, av hänsyn till familjen. Många känner skam. Själv har Elaine nu vågat prata om det som hon länge hållit privat. Jag tror och hoppas det kan hjälpa många fler att våga påbörja samma process.
Vi får ta del av ett flertal ärenderapporter från Socialtjänsten såväl som korrespondens mellan respektive ombud för Elaines föräldrar efter att de separerat. För modern misstänker att något inte står rätt till, och besöken hos socialen blir flera allteftersom åren går. Under en tid får Elaines pappa bara träffa sin dotter under övervakning av en kontaktman. Barndomen spenderas delvis i pappans smutsiga lägenhet, där hon har ett eget rum som hon inte använder, eftersom pappan dels vill att hon ska sova i hans säng, dels vill hyra ut rummet till kvinnor. I omgivningen finns förutom pappan även andra vuxna som beter sig gränslöst under Elaines uppväxt. Läraren i mellanstadiet som låter eleverna rösta på klassens snyggaste, och som på klassresan uppmuntrar barnen att ta av sig kläderna under förevändning att de ska tävla. Fotbollstränarna i högstadiet som sitter i omklädningsrummet och tittar på när tjejerna duschar.
Hon brottas med motstridiga känslor till fadern, den villkorslösa kärleken hos barnet som tror att alla pappor beter sig som hennes, avskyn hos tonåringen som börjar inse vad hon egentligen blivit utsatt för, längtan efter en ursäkt och ett erkännande hos den vuxna Elaine. Till sist fattar hon mod och berättar sanningen för sin farfar, som hon alltid haft en god relation med. Hans första instinkt är inte att beskydda sitt barnbarn, utan att beskydda sin och familjens heder. För Elaine sårar det så djupt att hon inte pratar med honom på ett år.
Ibland är språket slarvigt. En extra genomarbetning hade kanske behövts. Ofta (och förståeligt nog) tar känslorna överhanden. Men när Elaine skriver från hjärtat, om det ämne hon verkligen brinner för, är det knivskarpt och brutalt ärligt. Jag kan riktigt känna ilskan och handlingskraften vibrera, och blir faktiskt helt golvad. En stor behållning med boken är de många tips som ges, om hur vi tillsammans kan förebygga att ännu fler barn utsätts för sexuella övergrepp. Tre barn i varje skolklass är drabbade, enligt den statistik boken bygger på faktamässigt. Det är naturligtvis tre barn för mycket, och blotta vetskapen gör nog att många känner sig maktlösa. Vad kan vi göra åt det? Kan vi göra något överhuvudtaget?
Enligt Elaine Eksvärd finns det mycket att göra. Prata integritet med barnen, ställa krav på skolor, förskolor och idrottsföreningar att utforma riktlinjer om de inte redan har det. Se varningstecken, vara besvärlig, och framför allt att våga prioritera barnen framför de vuxna. Vi är så rädda att trampa någon på tårna att vi kanske hellre låter bli att ställa en obekväm fråga. När konsekvenserna av vår tystnad i ett fall där något faktiskt försiggår är så mycket värre. Eller som Elaine Eksvärd så träffsäkert uttrycker det:
Låt barnets säkerhet gå före den vuxnas heder. Om du har fel i dina misstankar sårar du kanske en persons anseende, men om du har rätt så har du räddat ett barns liv.
I slutet av boken finns Rädda Barnens två handböcker bifogade, "Stopp! Min kropp!" och "#nätsmart". De är tänkta att fungera som hjälpmedel för vuxna som vill prata med sina barn om sexuella övergrepp, integritet och säkerhet.
Det blir inte mycket mer personligt än så här. Jag har full förståelse för hur svårt det måste ha varit för Elaine att skriva den här boken. Att tvingas återuppleva de traumatiska minnena, återvända till den barndom hon sedan länge lämnat bakom sig. Men jag är glad att hon gjorde det. Jag är övertygad om att boken kommer att göra skillnad. Det finns ett antal verkliga eldsjälar i den här världen. Elaine Eksvärd är en av dem.
Mottagen: 29 april 2016
Anmäl textfel