LitteraturMagazinets recension av Masken, Elise Gravel
Äckliga? Ja, men inte bara
Sedan barnsben har kanadensiska författaren och illustratören Elise Gravel älskat små äckliga djur. Hennes böcker "Masken" och "Flugan" kommer nu på svenska.
När Elise Gravel var liten grundade hon "Föreningen för de små äckligas försvar" där hon var både ordförande och den enda medlemmen. Detta får man veta redan i förordet till de båda böckerna "Masken" och "Flugan", men egentligen är det onödig information. Redan på första sidan inser jag att det här är en person som älskar småkryp – och jag börjar nästan göra detsamma själv.
I "Masken" får vi lära oss att det finns många olika maskar, var de bor och vad de äter. Med hjälp av kontraster och genom att anknyta till barns vardag blir det både enkelt att förstå och väldigt spännande. Även att förklara att de varken har ögon eller hjärna men två könsorgan lyckas Gravel med så att det blir den mest självklara sak i världen.
Medan Masken visar musklerna och freestylar i trädgårdslandet försöker Husflugan få ihop livspusslet i sin bok. Tonårsflugorna försöker bli självständiga, mamman med fasettögonen ser när lillebror stjäl kakor och det är svårt att spela fotboll i taket. Det verkar ha varit lättare för Gravel att översätta flugans liv till vår vardag men det gör också "Flugan" aningen tråkigare än "Masken", man blir inte lika imponerad av flugans liv och egenskaper även om man lär sig lika mycket.
Böckerna går i samma stil och har samma upplägg. Sidorna påminner lite om löpsedlar där vissa ord är extra stora och färgglada och det slösas med utropstexten. Det gör att man omedvetet lägger olika tyngd i orden när man läser och de korta faktatexterna känns plötsligt som världsnyheter, ett bra knep och stor hjälp för den som riskerar att bli monoton i sin högläsning.
Båda böckerna är roliga alternativ till de faktaböcker vi vanligtvis ger till små barn. Jag gillar att de vågar fokusera på ett enda djur och faktamängden är lagom för att man även som vuxen ska kunna ta in, komma ihåg och prata vidare. Det är omöjligt att inte lägga sig på knä i trädgårdslandet och studera daggmasken närmare efter att ha läst "Masken" - och det är omöjligt att inte le mot den.
Jag hoppas att det kommer uppföljare om gråsuggor, spindlar och silverfiskar, och alla andra små kryp som också förtjänar ett bättre rykte.
Erika Wallman
Mottagen: 31 maj 2013
Anmäl textfel