LitteraturMagazinets recension av Ängeln på Malmskillnadsgatan, Antima Linjer
Berättelse om att hitta sin plats i livet
”Ängeln på Malmskillnadsgatan” är inte bara en historia om en olycklig barndom och uppväxt, det är historien om hur Elise Lindqvist i mogen ålder hittar sin plats i livet, sitt kall. Det är ju precis det vi alla söker – meningen med vårt liv.
”Mina flickor”, säger Elise när hon pratar om de unga kvinnorna på Malmskillnadsgatan. ”Morsan”, kallas hon av dem. Så välkommet det måste vara med denna omtanke och värme en liten stund i en kall, kall värld. Elises engagemang strömmar ut från bokens sidor.
Hennes egen uppväxt präglas av att kännas sig utanför. Att inte duga. Att inte få höras eller synas, och inte förstå varför. Bara pappa framstår som den som förstår, men han jobbar och är sällan hemma. Hon utsätts för sexuella övergrepp från någon hon känner. Hon mobbas i skolan såsom alla barn som visar osäkerhet och dåligt självförtroende. Så ska föräldrarna skiljas och Elises värld rämnar. Nu går det bara utför. Sexton år gammal blir hon prostituerad under en tid, men tar sig ur. Livet är ändå svårt och läkare skriver ut piller.
Elise hittar sin väg till gudstro, försoning, förlåtelse och kärlek och hon gör en ovärderlig insats med sin omtanke om de utnyttjade kvinnorna på Malmskillnadsgatan. Hon är i sanning en liten ängel som varje fredagkväll under många år, tillsammans med andra engagerade från St:a Clara kyrka, förser kvinnorna med lite fika och persedlar de behöver.
Det är svårt för mig att förstå denna skuggvärld, som finns på bland annat Malmskillnadsgatan. Kvinnoförnedrande, våldsam och nedbrytande. Vi fördömer slaveri. Hur kan vi då acceptera trafficking? Hur kommer det sig att länderna i EU inte kan åstadkomma en verkningsfull lag för att få stopp på denna människohandel? Problemet är världsomspännande. Ansvaret faller tungt på sexköparna.
Det är en tunn bok på bara 150 sidor, skriven i samarbete med Antima Linjer. Det är en kärleksfull och hoppfull berättelse. Jag läste alldeles nyss en bok som hette ”101 historiska hjältar” och Elise skulle kunna vara en av dem. Det är stort och viktigt att göra skillnad.
Vi har sett denna lilla, energiska och engagerade kvinna hos ”Skavlan”, i en tv-dokumäntär och hon har sommarpratat i radion. Boken utgör dokumentation som inte så lätt förflyktigas.
Mottagen: 21 november 2013
Anmäl textfel