Främlingen i spegeln - Ny bok om medelåldern
När kroppen tvingar fram en utveckling
Några veckor efter att jag läst underbara och tankeväckande boken ”Främligen i spegeln” passerar jag min lokala Ica-butik. Utanför finns en stor annons för fryst pizza där en äldre kvinna pussar en ung, snygg manlig pizzabagare på kinden. Han har en pizza i handen och ser lite förvirrad, men glad, ut.
Jag tänker omedelbart på ”Främligen i spegeln” och märker att boken har förändrat mitt synsätt. När jag tidigare skulle ha sett en annons för färdiga pizzor ser jag nu i stället hur samhället kommunicerar sin syn på äldre kvinnor. Eller hur samhället förtrycker äldre kvinnor. Åldersfascism?
En äldre kvinna ska nämligen veta sin plats. Hon ska vara asexuell. En äldre kvinna ska reducera sina sinnliga behov till att handla om mat. Visst kan man inledningsvis luras att tro att det är den unga, snygga bagaren hon vill åt. Men nej, hon pussar honom för att pizzan är så god! Och omgivningen fnissar – åt hennes rynkor och åt det lite lustiga faktum att vi först under en halv mikrosekund trodde att en så gammal kvinna var attraherad av den unga mannen.
Pizzabagarens lite halv-om-halvt chockade blick visar att det var så han också först tolkade pussen– men sedan andas han lättad ut. Självklart är det pizzan tanten är så begeistrad av och då kan han väl stå ut med en puss!
Omgivningens blick på äldre kvinnor diskuteras på olika sätt i ”Främligen i spegeln” som är skriven av den brittiska journalisten Jane Shilling. Men hon är inte ilsken. Hon är som en klok storasyster som hellre reflekterar och konstaterar än försöker ställa någon till svars. Hon tar upp en lång rad personliga aspekter av den omtumlande tiden när ett stadium i livet övergår i ett annat.
Något som berör mig extra starkt är jämförelsen med den tid då en flicka långsamt förändras från barn till fertil kvinna. Tiden då den egna upplevelsen av vem man är inte alltid stämmer överens med omgivningens. Man kan känna sig som ett barn men se ut som en kvinna – eller vise versa. (Minns tv-serien ”Glappet” som handlade om just detta.)
Kroppen tvingar fram en utveckling – men själen hinner inte alltid med.
Jane Shilling beskriver det som lika känslomässigt omtumlande att lämna det fertila stadiet. Glappet mellan den egna upplevelsen och omgivningens blick kan vara lika stort då som i puberteten.
Genom boken tar hon oss med på en personlig resa in den förändrade verklighet som inträder för kvinnor någonstans i 50-årsåldern.
Vi får följa hennes förvirring när hon plötsligt och smygande inser att kläderna i garderoben inte längre passar – och insikten om att det inte handlar att kläderna blivit för stora, för små eller sitter fel. Det är i stället på något märkligt sätt åldern som inte passar ihop med kläderna. Det Jane Shilling tidigare har velat kommunicera till omgivningen med sina kläder går helt enkelt inte längre att förmedla. Hon – som tidigare varit väldigt engagerad i mode – upplever hur ”kläderna vänder sig emot” henne. Samma plagg som gör en ung kvinna ”rätt” gör henne själv ”fel”.
Små, små tecken i olika sammanhang visar samstämmigt att omgivningens blick inte längre stämmer överens med hennes egen syn på sig själv. Plötsligt ser kollegor på tidningsredaktionen generade ut när hon berättar att hon en gång varit moderedaktör.
Jane Shillings skildring av tiden kring 50 år är sorglig – men också uppbygglig. För det här är något oundvikligt för oss alla som får leva så länge att vi blir medelålders. Tiden går. Utveckling och förändring sker.
Jane Shilling har läst en hel del böcker om klimakteriet, både facklitteratur och skönlitterära böcker och använder sig av en hel del intressanta referenser. Men hon gör även många nedslag i sin egen uppväxt.
Hon aktar sig för att ge läsaren hurtiga tillrop om alla fördelar med att bli äldre. Hon säger i stället klokt att det självklart är mycket sorg inblandat under denna övergångsperiod. Inte i första hand för att vi närmar oss slutet av livet (döden!) – utan eftersom vi lämnar många höjdpunkter bakom oss. Som en höstvisa när sommaren försvinner.
Det här är en fin och insiktsfull bok som ger hopp.
Anmäl textfel