LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Bonobon och tio guds bud, Frans de Waal

Spretigt men tankeväckande om människans moral

Är vi goda med förmåga att göra onda handlingar eller onda med förmåga att göra gott? Har moral och religion någon plats i dagens samhälle?"
Bok-
presentation:
Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater
Författar-
presentation:
Frans de Waal

Frans de Waal har i många årtionden iakttagit framförallt schimpanser och bonoboer, våra närmaste släktingar. I sin forskning har han på senare tid kommit att fokusera på empati och moral, och hans forskningsresultat har orsakat en del uppseende.

En del av uppståndelsen har, som så ofta, berott på missförstånd. Eftersom de Waals experiment visar att vi, liksom andra människoapor, föds med en slags grundmoral inbakad i hjärnvindlingarna har det av både religiösa dogmatiker och ateister tolkats som att religion är något vi kan klara oss utan. Det har föranlett bistert höttande med fundamentalistiska nävar och lika fundamentalistiskt triumferande "Där-ser-ni!"-rop på respektive sida.

de Waal, som den biolog han är, menar dock att eftersom religion har funnits och finns i varje kultur – förutom några horribla försök signerade Pol Pot, Mao och Stalin – kan den lika gärna kan vara evolutionärt betingad. Hans poäng är att moral… eller vad är hans poäng egentligen?

Empati, moral, religion, godhet och gener. Det är många områden de Waal är inne på. Och min invändning mot "Bonobon och tio guds bud" blir också att boken känns alltför splittrad. Man anar en röd tråd, men det är frustrerande att försöka vaska fram den.

Det intressanta med de Waals och andra forskares resultat är ju att det får oss att förstå mer om oss själva. Är vi goda med förmåga att göra onda handlingar eller onda med förmåga att göra gott? Har moral och religion någon plats i dagens samhälle? Varför har vi förmågan att känna empati?

Bokens behållning är när de Waal redogör för forskningsresultaten. Som kapucinaporna som fick en gurkbit i utbyte mot en sten, som de skulle ge experimentledaren. Så länge båda fick gurka var det inga problem, men när den ena fick vindruva (mycket godare!) blev den andra upprörd, kastade gurkbiten på experimentledaren och protesterade. Här fanns en tydlig uppfattning om rättvisa med i bilden. (Finns att se på youtube.)

När försöket upprepades i stor skala med schimpanser, visade det sig att flera av dem som fick vindruva vägrade ta druvan om inte den andra schimpansen också fick druva, istället för den mindre åtråvärda grönsaken.

Något att tänka på för direktörer med fallskärmar. Om de Waal med utgångspunkt i sådana resultat hade kunnat argumentera klarare för sin tes att människan är "god av naturen i stånd att göra ont" hade "Bonobon och tio guds bud" fyllt en viktig lucka i debatten. Nu är det åtminstone en intressant och tankeväckande bok.

Profil: Nina Fries

Mottagen: 29 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater

av Frans de Waal
I sin nya bok sätter den världsberömde primatologen Frans de Waal...

Empatins tidsålder : hur naturen lär oss skapa ett humanare samhälle

av Frans de Waal
"Girighet är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar. Girighet f...
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Vår inre apa : Det bästa och sämsta i den mänskliga naturen

av Frans de Waal
Vår inre apa ger oss nya insikter i människans väsen, hävdar att ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2