Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater" av Frans de Waal? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Bonobon och tio guds bud, Frans de Waal

Spretigt men tankeväckande om människans moral

Är vi goda med förmåga att göra onda handlingar eller onda med förmåga att göra gott? Har moral och religion någon plats i dagens samhälle?"
Frans de Waal har i många årtionden iakttagit framförallt schimpanser och bonoboer, våra närmaste släktingar. I sin forskning har han på senare tid kommit att fokusera på empati och moral, och hans forskningsresultat har orsakat en del uppseende. En del av uppståndelsen har, som så ofta, berott på missförstånd. Eftersom de Waals experiment visar att vi, liksom andra människoapor, föds med en slags gru...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries
 Information från förlaget 

Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater

Av Frans de Waal

Bok-
presentation:
Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater
Författar-
presentation:
Frans de Waal
Originaltitel: The bonobon and the atheist
Illustratör: Frans de Waal

Under lång tid har Fernissteorin dominerat synen på människans moral. Enligt den är moralen bara en tunn fernissa, som med nöd och näppe förmår dölja människans sanna natur, vilken är totalt självisk. Men på kort tid har denna uppfattning ändrats 180 grader. Nu råder bred enighet om att empati, altruism och samarbetsvilja inte bara är medfödda hos människor utan även hos många djur.

En av de främsta företrädarna för detta nya paradigm är primatforskaren Frans de Waal. I flera tidigare böcker har han berättat om hur en rad däggdjur i hög grad besitter många av de egenskaper som vi kallar mänskliga. Det fortsätter han att göra även i Bonobon och tio guds bud, men denna gång tar han ytterligare ett steg för att plocka ner människan från hennes piedestal, nämligen att sätta in religionen i ett evolutionärt sammanhang.

Fastän själv ateist betonar Frans de Waal att religion kan spela en positiv roll i samhället. Samtidigt är han skeptisk till den nyateistiska rörelsen, som han kritiserar för dogmatism, enligt de Waal ett långt större hot än religion i sig.

OM FÖRFATTAREN

Frans de Waal född i Nederländerna, verksam i USA sedan trettio år är en av världens mest kända primatforskare, vars böcker har nått en stor läsarskara på många olika språk. Hans vetenskapliga arbeten har publicerats i tidskrifter som Nature och Science och special­tidningar om djurbeteende. Frans de Waal är professor vid psykologiska institutionen vid Emory University och chef för Living Links Center vid Yerkes National Primate Research Center i Atlanta. Han är medlem i både Nationella vetenskapsakademin i USA och Kungliga nederländska vetenskapsakademin. 2007 utsågs han av Time till en av världens mest inflytelserika personer idag, och 2011 av Discover som en bland 47 (alla tiders) Stora vetenskapliga tänkare.

UR BOKEN

Mitt liv som toalettgroda

I Australien är det inte ovanligt att hitta en bastant groda i toaletten. Även om man försöker bära ut den hoppar den glatt tillbaka ner i toalettstolen, där den håller sig fast med sina sugkoppsfötter under de tsunamier som vi männi­skor åstadkommer. Grodorna tycks inte ha något emot alla de mänskliga utsöndringar som virvlar runt i avloppet.

Men det har jag! Jag kände mig som en toalettgroda under föregående sekels sista tre årtionden. Jag tvingades hålla fast med förtvivlad kraft varje gång det kom ut en bok om människans villkor, oavsett om den var skriven av biologer, antropologer eller vetenskapsjourna­lister, eftersom de flesta av dem förde fram ­tankegångar som var helt emot min syn på vår art.

Man kan uppfatta människor antingen som goda av naturen men i stånd att göra ont, eller som onda av naturen men i stånd att göra gott. Jag råkar tillhöra det första lägret, men litteraturen ­betonade enbart den negativa sidan. Till och med positiva drag måste formuleras som ­problematiska. Djur och människor älskar sina familjer? Låt oss kalla det "nepotism". Schimpanser tillåter vänner att äta mat ur deras händer? Låt oss kalla det snatteri­ och "tiggeri". Det rådande tonläget var fullt av misstankar mot snällhet.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Karneval förlag
Lagerstatus: Tillfälligt slut

I sin nya bok sätter den världsberömde primatologen Frans de Waal in religionen i ett evolutionärt sammanhang. Fastän själv ateist är han dock skeptisk till den nyateistiska rörelsen som han kritiserar för dogmatism.

Utgivningsdatum: 20130918
9789187207075

Bok: 207960

Anmäl textfel

Utgivning

Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater

av Frans de Waal
I sin nya bok sätter den världsberömde primatologen Frans de Waal...

Empatins tidsålder : hur naturen lär oss skapa ett humanare samhälle

av Frans de Waal
"Girighet är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar. Girighet f...
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Vår inre apa : Det bästa och sämsta i den mänskliga naturen

av Frans de Waal
Vår inre apa ger oss nya insikter i människans väsen, hävdar att ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2