LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Dagarna med farmor, Frédérique Deghelt

Härlig feelgood-berättelse om livskvalitet på äldre dar

Det är ett drömscenario som målas upp i romanen. Ett scenario där vi tar hand om våra äldre och ger dem en meningsfull tillvaro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Dagarna med farmor
Författar-
presentation:
Frédérique Deghelt

Jades älskade farmor ska till äldreboende, det har hennes fastrar bestämt. Jade bestämmer sig direkt för att rädda farmor från att tyna bort på en institution.

Jades pappa ringer henne från Polynesien och berättar att hans åttioåriga mamma svimmat och att hans tre systrar bestämt att nu får hon inte bo ensam i huset längre. 

Det är ett drömscenario som målas upp i romanen. Ett scenario där vi tar hand om våra äldre och ger dem en meningsfull tillvaro med livskvalitet. För många är det en utopi. Samhällets krav och det hetsiga liv vi lever under vår produktiva tid, ger inte utrymme för att införliva de äldre i vår tillvaro. De unga har inte tid och de äldre vill inte vara till besvär.

Hur skönt är det inte att läsa en berättelse där de här problemen inte finns. Tänk om allt gick att ordna som Jade gör. Hon mer eller mindre kidnappar sin farmor framför näsan på fastrarna och tar med henne till Paris. Jade bor ensam efter det att hon gjort slut med Julien. Hon är lite orolig. Kommer Mamoune att finna sig tillrätta i en lägenhet i Paris? Kommer hon att längta tillbaka till sin trädgård?

I Paris jämkar de två kvinnorna ihop sina liv och journalisten Jade lär känna kvinnan Jeanne och inte bara farmodern, som hon alltid kallat Mamoune. Jade drömmer om ett författarliv. Hon har skrivit en bok, men refuserats av flera förläggare. Nu säger hennes farmor att hon kan hjälpa henne att gå igenom manuset, hon har i hemlighet läst böcker livet igenom. På landet och i den samhällsklass hon tillhörde var det inte tillåtet att kvinnor läste andra böcker än Bibeln. Hon är en van läsare. Jades farmor är full av överraskningar och litteraturen för dem samman.

Här känner jag igen mig i berättelsen. Det var inte okej att kvinnor läste böcker ens när jag växte upp. Det gjorde jag i smyg, på kvällen med ficklampan under täcket. I övrigt gällde att alltid vara sysselsatt, att aldrig sätta sig ner utan att göra något nyttigt och dit räknades inte läsning. En läsande kvinna var en lat kvinna. Det var viktigt att kunna läsa, men inte accepterat att kvinnan blev sedd försjunken i en bok. Läsning var även då till för överklassens kvinnor.

Boken känns som en feelgood-roman. Den ger en trivsam stämning. De två kvinnorna överbrygger åldersskillnaden, det är bara farmors kropp som är trött och sliten. Mamoune blommar upp i Paris och ser till att laga mat till sitt barnbarn. De lär av varandra. De kompletterar varandra. Det är kanske lite för rosenrött, för här lurar också kärleken på de båda kvinnorna.

Det har blivit ovanligt att ta hand om våra åldrande släktingar i dag. De hamnar på äldreboenden eller går ensamma i sina lägenheter och i sina hus. I stället har vi hemtjänst och de unga kommer förbi när de har tid. Men har det blivit bättre? När de äldre bara ses som en belastning för de unga och för samhället? Kanske kan romanen ge oss alla en liten tankeställare.

Så som Jade och farmor lever det borde vara, men är det för bra för att kunna bli verklighet?

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 29 maj 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Dagarna med farmor

av Frédérique Deghelt
Välskriven feelgood i samma anda som Anna Gevalda När Jade får re...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4