LitteraturMagazinets recension av Spökresan, Hanna Lundin Tistelö
Rovas resa
”Spökresan” är titeln på Hanna Lundin Tistelös debutbok. Boken, eller närmare bestämt serieromanen, handlar om tolvåringen Rova, en resa och om både att bli lämnad och själv lämna.
Allt börjar med ett svart brev som (kanske?) har kommit fel. Rova tar på sig uppdraget att leverera uppdraget till rätt person och måste därför resa ifrån stugan som hon har bott i under en tid. Under resans gång träffar Rova många olika personer, och förutom den fysiska resan så kastas Rova mellan olika punkter: Ibland blir hon lämnad, ibland är det hon som lämnar. Resan handlar också om att hitta en person som måste få sitt svarta brev, men när Rova hittar mottagaren hittar hon också något annat – något som förklarar varför tiden har betett sig så konstigt och kartan inte stämmer.
Med en personlig teckningsstil och berättarteknik lyfter illustratören och författaren Lundin Tistelö fram olika känslor och sinnesstämningar genom huvudkaraktären Rova. Allvar, tillit, kyla, värme och förvirring präglar serieromanen i både det textuella och det illustrativa, på ett naket samtidigt varsamt sätt. Berättelsen balanserar på en linje mellan verkligt och overkligt, och liksom karaktären Rova hamnar också läsaren i detta mellanting.
Serieromanen består av nästan 200 sidor och går utan svårigheter att läsa i ett svep. Serierutorna har varierande storlek, och Lundin Tistelö skiftar mellan pratbubblor, informativ text, och att inte ha någon text alls utan att låta illustrationerna tala för sig själva. Avsaknaden av text gör att serieromanens karaktärernas känslor kommer fram.
Berättelsen handlar om att lämna och bli lämnad och inte minst att komma fram till ett ställe där både karaktären Rova och läsaren tror att det ska stå MÅL med stora bokstäver, men som egentligen blir en typ av AVSTAMP till en ny resa. Resan görs både fysiskt i serieromanen via lastbilar och andra fordon, men också på en mental nivå. Det illustrativa och litterära verket riktar sig till personer från nio år och uppåt, och beroende på var läsaren befinner sig i livet kan verkets handling tolkas på olika sätt.
"Spökresan" är en smärtsam och vacker historia, både i sin illustration men framförallt till sättet som den i helhet berättas på. Sammantaget känns Hanna Lundin Tistelös debut som ett självsäkert steg in i den litterära sfären, och jag är nyfiken på att se vad hen publicerar härnäst!
Mottagen: 10 februari 2017
Anmäl textfel