Subtil samhällskritik i Henrik Tords thriller om gruvlig hämnd
Hans debutbok föddes ur frustration
Henrik Tord är reklamaren som nu debuterar som författare med thrillern "Kum". Ilskan över den utbredda barnprostitutionen runt om i Asien växte sig än stark när bodde fyra år i Singapore i slutet av 2000-talet.
– Man ser prostitution överallt. Det är alla gråskalor – från de kvinnor som letar efter en västerländsk man att gifta sig med till avarterna där barn utnyttjas, säger han.
En bidragande orsak till att han berördes så djupt var att han fick två egna små döttrar under den perioden.
– Det kommer närmare när man själv blir förälder, säger han.
När han började skriva på ”Kum” hade han precis skickat in ett annat manus, som inte alls är en thriller eller deckare, till olika förlag.
– Jag väntade på svar och under tiden började jag tänka på den här boken.
Det hela började med en inre bild, berättar Henrik Tord.
– Det är två barn, ett äldre och ett yngre. Det äldre barnet håller beskyddande armen om det yngre barnet. Och håller i en pistol.
– Jag blev så slukad av min egen story att jag skrev klart det första utkastet på sex månader, berättar han.
Resultatet blev en gastkramande thriller som utspelar sig i Singapore, Kambodja och Shanghai. Den välbeställda västerländska familjen, de fattiga bönderna som lever med stora skulder och den rika kinesiska affärsmannen ställs mot varandra. Gapet mellan den extrema lyxen och den extrema fattigdomen blir tydlig.
– För mig handlar det om en frustration över att människor värderas olika. Jag tror att de allra flesta människor vill gott men i ultrakapitalismen styr marknadskrafterna allt. Alla värderas utifrån pengar, säger han.
Henrik Tord känner Asien väl efter otaliga resor i regionen sedan slutet av 1980-talet.
–Tanken har ofta slagit mig när jag legat där vid någon pool och haft det bra: Varför tar inte de utnyttjade saken i egna händer och plockar sina plågoandar en för en? säger han.
Den tanken får växa över alla kanter i boken.
En annan inspirationskälla till intrigen är de historier som florerar om västerländska barn som rövas bort i Asien och försvinner spårlöst. Henrik Tord har flera aktuella exempel, de ena mer skräckinjagande än det andra.
Henrik Tords bok innehåller helt klart ett budskap om att se och uppmärksamma den vidriga sexhandeln med barn och hur vi människor egentligen behandlar varandra.
– Men det var inget jag medvetet tänkte på när jag skrev. Jag ville bara skriva om något som berörde mig, säger han och understryker att ”Kum” i första hand är en spänningsroman.
– Samhällskritiken sipprar förmodligen fram mellan raderna. Jag vill inte skriva någon på näsan, säger han.
Utanför boken är han mer rakt på sak. Han tycker till exempel att de horder av svenska turister som njuter av solen i Asien borde fundera lite mer på som händer ett stenkast från poolområdet.
– Om man säger att man älskar Thailand så tycker jag att man borde ta till sig lite mer. Man kan vara observant och uttrycka sin åsikt på plats. Och man kan skänka pengar till hjälporganisationer. Det finns många hjälporganisationer som arbetar med barn. Om alla avstod en lunch i månaden... det skulle hjälpa många.
En central tråd i boken är hämnd. Fick du själv utlopp för din frustration när du hittade på det?
– Ja, det var förlösande och renande på något sätt. Jag vill säga till de som utnyttjar redan utsatta att ”passa er jävligt noga, för en dag så … ”
Anmäl textfel