LitteraturMagazinets recension av Livet i familjen : om det viktiga samspelet, Jesper Juul
För dig som vill utvecklas som förälder
Vill du förbättra relationen med din partner och dina barn samt utvecklas på ett personligt plan - läs Jesper Juul. Det låter klichéartat, men jag vågar lova dig resultat. I "Livet i familjen" serveras konkreta tips hur du ska undvika fällor, kränkningar och missförstånd.
I en tid där de moderna medvetna familjerna ratar den auktoritära uppfostran, är det lätt att tappa bort sig och bli en curlingförälder. Du frågar ditt barn vad hen vill äta, leka och ha på sig för du vet att barnet är kompetent samt har en vilja som du vill tillgodose. Men ändå lyckas ni bara komma överens ibland och förmodligen ryker ni ihop när det är dags att borsta tänderna.
Känns det igen?
Jag känner igen mig. Därför har jag oerhört stor behållning av Jesper Juuls böcker, i alla fall de två jag hittills läst: "Ditt kompetenta barn" och "Livet i familjen" som jag tolkar som en slags fristående fortsättning på den första.
Juul är familjeterapeut med erfarenhet av att möta familjer från olika delar av världen med problem. I hans böcker får vi tips och konkreta råd på hur vi som föräldrar kan agera tillsammans med framförallt våra barn och även partner för att livet ska bli trevligare för alla inblandade.
I den här boken diskuterar han kring några viktiga punkter som likvärdighet, integritet, ansvar, gemenskap och ledarskap.
Budskapet är enkelt: Vi ska bemöta barn med samma respekt som vi visar för vuxna, fast vi måste också ta på oss rollen som ledare. Vi ska se vår egen del i våra relationer och ta ansvar för vårt eget välmående.
"Barn vet nästan alltid vad de just nu har lust eller inte lust till, men de har ingen aning om sina överordnade behov. När föräldrarna använder barnens lust som ledstjärna slutar det därför ofta med att barnen inte får det de behöver. Och ett av de helt centrala behov som de därigenom måste klara sig utan att få tillgodosett är behovet att ha föräldrar som ledare. Dessutom kommer man att slå i barnen ett slags livslögn, nämligen att ett bra liv är ett liv där man hela tiden kan göra precis det man har lust till."
Precis som Jesper Juul menar att vi föräldrar ska vara en sparringpartner till våra barn det vill säga erbjuda motstånd men utan att göra skada upplever jag att Juul himself sparrar mig att vara den bästa möjliga föräldern. Otroligt nog får han det att kännas möjligt.
Det är för många lätt att bli förälder, men att bli en bra sådan kräver förkovran, eftertanke och träning. Målet är tack och lov inte att bli perfekt, det vill säga pedagogisk och behärskad jämt, utan vara att vara autentisk, en människa av kött och blod. Som tvekar ibland, som behöver tänka efter innan hen svarar, som gör fel och får be om ursäkt, som blir arg, trött och irriterad. Som sätter gränser, alltså som säger nej när det behövs.
"Det är helt enkelt viktigt att barn lär sig att nej är en nödvändig del av goda relationer oavsett om det handlar om familjen, vänner, kollegor eller sociala kontakter."
Barn blir inte olyckliga av att få nej – de blir frustrerande vilket är något helt annat.
Jag älskar att Jesper Juul dödar myter som att föräldrar "ska" gå runt med dåligt samvete och att barn "trotsar" (vilket egentligen innebär att barn utvecklas och föräldrarna trotsar detta faktum). Jag har alltid känt aversioner mot dessa företeelser och nu sätter han ord på varför.
Det enda negativa är att översättningen ibland känns lite tveksam.
Vill du ha "väluppfostrade" artiga barn som förtrycker sina egna impulser och känslor kan du fortsätta att utöva makt över dina barn likt en husse över sin hund. Men om du liksom jag vill förbereda dem för att klara sig själva som sunda människor med respekt och äkthet, ja då rekommenderar jag varmt den här boken.
Mottagen: 9 september 2013
Anmäl textfel