LitteraturMagazinets recension
av Busvädersboken, Fiona Danks
72 aktiviteter för busvädersdagar






Är det regn och rusk hos dig också? Riktigt busväder som gör att du har svårt att hitta argument till varför barnen ska slita sig från diverse skärmar och gå ut? "Busvädersboken" kanske har ett eller annat förslag på aktiviteter som kan få er över tröskeln.
"Busvädersboken" är en behändig liten bok där man kan slå upp olika aktiviteter att ägna sig åt utomhus när det inte är strålande solsken. Till exempel bygga ett vindskydd, ta ut badleksakerna på äventyr eller tillverka vindvimplar och träddekorationer. Boken innehåller 72 förslag på aktiviteter och är indelad efter väderlek; regniga dagar, efter regnet, blåsiga dagar, snöiga dagar och iskalla dagar. Man får också bra tips på hur man ska klä sig, vad man ska ta med sig och vad man ska tänka på när man hanterar verktyg och eld.
De flesta barn gillar nog efter regnet-kapitlet mest eftersom många lekar handlar om att gegga ner sig så mycket som möjligt (man får också lära sig svara kritiska vuxna att lera går bort i tvätten). Själv gillar jag snö- och isaktiviteterna bäst, man kan lära sig mycket under den kalla årstiden och göra riktigt fina saker att liva upp trädgården med. Tyvärr har boken inga bilder som visar hur man bygger vissa saker och informationen om vad som behövs och hur man gör är ibland knapphändig. Man kan klara sig utan den hjälpen genom att titta på bilden av slutresultatet och improvisera, men då krävs fantasi och den där extra motivationen som inte alla har när regnet piskar. Dessutom förväntas man ha hur mycket perfekt lera som helst i marken, alltså sådan som man kan göra skålar av. Många barn som bläddrar i boken och vill göra som på bilderna kommer att bli besvikna så det är bra att ha leklera och vattenfärger hemma som substitut att ägna sig åt när man kommer in igen. De flesta aktiviteterna handlar just om att leka fritt eller tillverka saker och inte så mycket om att lära sig om naturen. På sätt och vis känns det befriande men är man en vetgirig unge kommer man nog att sakna just experimenterandet.
Som alltid med sådana här böcker så leder läsningen till att man kommer på egna liknande aktiviteter som man kan anpassa efter väderlek och omgivningar och barnens ålder, intresse och förutsättningar. Därför är ett uppslagsverk av det här slaget bra att ha hemma. Kommer man bara utanför dörren och har några enkla aktiviteter i bakhuvudet så bör man kunna få sin dagliga portion frisk luft även under innesittarhalvåret.
Erika Wallman
Mottagen: 22 oktober 2013
Anmäl textfel