LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Litterära samtal, Kerstin Wixe
Välförberedd, närvarande och avspänd intervjuare
En författare lär man bäst känna genom hennes böcker, säger Tove Jansson i en av sina böcker. Det är en sanning jag trott på i många år. Inte nu längre.
Att man har en stor talang för att uttrycka sig i skrift kan ju ofta vara motsatsen till att ha en välutvecklad social förmåga. Så mycket mera störande att det numera krävs av en författare att denna skall vara kapabel att själv åka land och rike runt för att göra reklam för sina böcker. Jag kommer osökt att tänka på en av Karin Alvtegens romaner, där en författare begår självmord i direktsändning som ett sista hopp om att få sin bok uppmärksammad.
Men allt detta glömmer man när man lyssnar på Kerstin Wixes samtal med några av våra folkkära författare. De är ju precis lika spännande och fascinerande berättare muntligt när de möter en stor publik som de brukar vara i sina böcker! Hur går det till?
Samtalen är inspelade på Litteraturscenen Kontext i Luleå och är utvalda bland alla de författare som medverkat under tio års tid med Kerstin Wixe som ständig samtalsledare. Och en helt suverän samtalsledare är hon! Tror aldrig jag har hört någon intervjuare vara så välförberedd, närvarande och avspänd i sina möten med de mest olikartade författare. Skillnaden mellan Katarina Frostensson och Bob Hansson i personlighet och uppträdande personifierar ytterligheterna och ingendera får Wixe att förlora följsamheten.
Samtalen handlar om skrivande och om författarlivet och är mycket intressanta.
Vi får möta PeO Enquist, Frostensson, Knausgård, Trosell, Axelsson, Östergren, Kaderfors, Torgny Lindgren, Åsa Larsson och Bob Hansson.
Det är fängslande samtal som inte tidigare har publicerats och det är samtal man gärna återvänder till och lyssnar på flera gånger.
Att Kerstin Wixe har en så behaglig röst att lyssna på och inger såväl lyssnaren som berättaren trygghet har stor betydelse för kvalitéten på inspelningen. Man får förmoda att detta också är de allra bästa av många samtal som förts under åren och att de utvaldes just på grund av att detta är suveräna berättare muntligt såväl som skriftligt.
Det enda jag saknar är en översikt över var jag hittar de olika författarna och vilken bok som tas som utgångspunkt för samtalet. Inte ens någon märknig av CD-skivorna? Jag förstår inte det. Men bidrar härmed med listan jag saknade:
CD 1: Klas Östergren (“Gentlemän”, visan “Den sista cigarretten”)
CD 2: Torgny Lindgren (“Minnen”)
CD 3: Katarina Frostensson (“Flodtid”)
CD 4: Bob Hansson (Kärlek, hur fan gör man?”)
CD 5: Aino Trosell (“Nyårsnatt”)
CD 6: PeO Enquist (“Ett annat liv”)
CD 7: Majgull Axelsson (“Is och vatten, vatten och is”)
CD 8: Sara Kaderfors (“Borta Bäst”)
CD 9: Åsa Larsson (“Tills dess din vrede upphör”)
CD 10: Karl Ove Knausgård ( första delen av “Min Kamp”)
Mottagen: 14 maj 2013
Anmäl textfel