Gästrecension 

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

Skildring av vad exilen kan göra med en människa

Davrichewy använder ett korthugget språk. Meningarna är korta och utgör ett liksom svävande återgivande av händelser"
Bok-
presentation:
Svarta havet
Författar-
presentation:
Kéthévane Davrichewy
Utg.år: 2012

Det är Tamounas 90-åriga födelsedag. Hennes lilla lägenhet i Paris sjuder av aktivitet när vänner och släktingar kommer och går. Thamouna själv befinner sig i stormens öga. Oförmögen att ta in allt som sker runt omkring henne, alla samtal, allt buller. Hon väntar blott på en. Den man som genom livet varit hennes stora kärlek men som på grund av krig, exil och rädslor aldrig riktigt kunnat bli hennes. Kärleken är en kraft utan ålder. Inuti är Thamouna fortfarande den samma som alltid. Det enda som ändrats är väl egentligen att hon nu även måste tänka på hur hon ska kunna bli av med de märken syrgasapparaten lämnar i hennes ansikte.

"Svarta havet" är skriven av den georgiskättade Kéthévane Davrichewy. Hon skriver i mångt och mycket om den egna familjens öde i exilens Frankrike. Även om man inte upplever krig i bemärkelsen bomber över ens hem påverkar det en genom livet. Att leva i exil hackar för alltid upp ens tillvaro i ett före och ett efter.

Bokens Tamouna lyckas aldrig få ihop sitt liv till en enhet. Besvikelserna och förlusterna härdar henne, de gör henne så hård att det gör ont. Människan gör vad som krävs för att överleva. Ibland betyder det att hon när hon överrumplas av saknad efter sina barn drar den, för henne logiska, slutsatsen att det bästa är att helt enkelt sluta tänka på dem.

Davrichewy använder ett korthugget språk. Meningarna är korta och utgör ett liksom svävande återgivande av händelser. Det är sakta framåtskridande, men mot vad? Texten, liksom Tamouna själv, känns nästan lite avdomnad. Känslor skildras som urblekta minnen från det förflutna inte som varma och levande. Det enda sammanhang där resonemangen får riktig skärpa är i de brev som skrivs men aldrig skickas till den stora kärleken. Här kan de viktiga frågorna ställas, men aldrig i verkligheten.

Om man bär på ärr och oläkta sår blir det kanske helt enkelt omöjligt att bli en kännande människa fullt ut. Man måste bära ett ständigt närvarande skydd för att inte fullständigt falla sönder. Frågan är om det sättet att fortleva verkligen är värt att kalla ett liv?

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 26 juli 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Svarta havet, Kéthévane Davrichewy

En berättelse om ouppfyllda drömmar

Formuleringsglädjen hålls i strama tyglar, tonfallet är lakoniskt rakt igenom, men det blir – kanske just därför – aldrig tråkigt"
I skrivande stund minns jag inte vem som myntade begreppet exiliker. Ett ord som länge lyst med sin frånvaro i svenskan, trots de migrationer som svept fram över Europa. Temat utvandring och exil är något som redan länge angått oss och jag tröttnar inte på att läsa om det. Hos Davrichewy slipper man nostalgi och omtagningar. Hennes huvudperson har ingen förkärlek för fotoalbum, men minnena är desto intensivare. F&o...
Recension av profil: Marie Tonkin Reda

Utgivning

Svarta havet

av Kéthévane Davrichewy
Tamouna vaknar i sin Parislägenhet. Det är hennes 90-årsdag och v...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4